Felmérés: Ukrajnában akár 800 ezer hamis COVID-tanúsítvány is lehet

Néhány hónapon belül a hamis védettségi igazolványok száma meghaladhatja az egymilliót ‒ jelentette ki Vadim Deniszenko, az Ukrán Jövő Intézet ügyvezető igazgatója.

Az intézet munkatársai Vakcináció és állampolgárok: 2021 október címen szociológiai felmérést végeztek az ukrán lakosság körében.

Az igazgató szerint az elmúlt másfél hónapban 10 százalékkal nőtt az oltakozni vágyók száma. A lakosság 60 százaléka készen áll a koronavírus elleni védőoltás felvételére, míg az ukránok 40 százaléka ellenzi azt. Meglátása szerint a növekedés oka az utazási korlátozások bevezetése.

A beoltott ukránok 10 százaléka vásárolt illegálisan előállított oltási igazolványt. Jelenleg 8 millió állampolgár van immunizálva, ebből kiindulva körülbelül 800 ezer hamisított védettségi igazolvány van Ukrajnában ‒ derült ki a tanulmányból.

A felmérés eredményei szerint az 55 év felettiek vásárolnak a legkevésbé hamisított igazolványokat. A legkevesebbet Ukrajna központi és déli részén igényelték.

Arra a kérdésre, hogy miért szereznek be fals igazolványokat, a válaszadók 46 százaléka azt a feleletet adta, hogy nem bízik a vakcinálás hatékonyságában.

A Ukrán Jövő Intézet munkatársai a felmérést 2400, 18 év feletti állampolgárral készítették.

Forrás:

Post Author: KISZó