Magánvélemény: Megfagyunk-e idén télen?

Nagy volt a jövés-menés az elmúlt héten az ukrán kormányban. Miniszterek cserélődtek, új kormányfő-helyettest neveztek ki. A nevekkel most ne is bíbelődjünk, úgyis felesleges megjegyezni, a lassan már állandósuló kormánykeringő egészen másról szól. Figyelemelterelésről.

Dunda György

Emlékszem, évekkel korábban szerkesztőségünk szakrovatának a szobájában még kifüggesztettük az aktuális kabinet névlistáját, hogy pontosan használjuk a tárcák megnevezését, a miniszterek nevét. Ma már felesleges ilyet tenni. Olyan gyorsan cserélődnek a miniszterek, vonnak össze, majd választanak szét szakterületeket, hogy a tárcavezetőknek nem is érdemes kipakolniuk, hetek-hónapok után úgyis mennek.

Normális esetben egy-egy minisztercsere a jobb, szakmaibb hozzáállást hivatott szolgálni. Esetünkben nem erről van szó. Volodimir Zelenszkij színrelépése óta húsznál is több változás történt a tárcák élén, eleve már a második miniszterelnököt „fogyasztja”. Nagy tételben mernék fogadni, hogy a legközelebbi választásokkor már nem Denisz Smihalnak fogják hívni a kormányfőt.
Az elnök gyakorlatilag játszadozik a kabinettel, szemfényvesztés, ami történik. Attól, hogy új védelmi minisztere van az országnak, még nem lesz acélosabb a hadsereg, attól, hogy távozott a belügyminiszter, nem javult a közbiztonság, de az új gazdasági miniszter érkezése sem jelenti azt, hogy holnaptól már több befektető érkezik az országba, nő a GDP, s csökken az államadósság.

Arra viszont nagyon is kiváló ez a „show-műsor” – s ehhez a műfajhoz, mi tagadás, nagyon is ért a komikusból lett elnökünk –, hogy a kormánykeringő olyannyira tematizálja a közbeszédet, hogy ne a zord energiaválságról beszéljünk. Hiszen ha nem a politikai személycserékről írnának a lapok, akkor jó eséllyel arról szólnának, hogy miként vészeljük át ezt a telet, mit fogunk csinálni, ha visszatérnek a rossz emlékű áramkimaradások, milyen katasztrófával fenyeget, ha a téli fűtési szezon kellős közepén kiürülnek a gáztározók, ami pillanatnyilag nagyon is reálisnak tűnik.
Személy szerint az ezekre a kérdésekre adandó válaszok engem jobban foglalkoztatnak, mintsem hogy Olekszij Reznyikov, az új védelmi miniszter még erőteljesebb hadsereget szeretne látni, vagy hogy éppen a donbászi területek reintegrálásáért felelős új kormányfő-helyettes, Irina Verescsuk a „puha erőt” alkalmazná a megszállt kelet-ukrajnai területek lakosaival szemben.

Ezek kétségtelenül fontos kérdések, de az sem kevésbé az, hogy megfagyunk-e idén télen?

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó