Zöld energia – még sok a tennivaló

Pár évvel ezelőtt még kíváncsian néztük, amikor egy ipari létesítmény, esetleg lakóház tetején napelemek jelentek meg. Mára már ezt is megszoktuk.

Bujdosó Ivett

A városokban, falvakban egyre több háztetőn vagy a családi ingatlan kertjében épültek kisebb-nagyobb méretű napelemekkel működő erőművek. Az ukrán állam az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal karöltve nagymértékben ösztönözte a zöld energia generálását.

A kezdeti fellendülés azonban – ahogy az az országban lenni szokott – idővel megtorpant. Az állam ugyanis azt ígérte, hogy kilowattonkénti 4 hrivnyás áron átveszi a napelemmel termelt áramot, ám később kiderült, hogy nincs rá elég pénz.

Mára az ily módon előállított áramért az állam több mint 3 milliárd hrivnyával tartozik.

Az energetikai minisztériumban úgy gondolták, a kifizetések késleltetésével rábírják a napelemtelepek tulajdonosait, hogy azok olcsóbban adjanak túl portékájukon. Egyelőre ez a meccs eldöntetlen.

Az energia ára egyébként évről évre növekszik, a gáz- és széntartalékok fogyóban, tehát – ahogyan világszerte – Ukrajnában is szükség van a zöld energia termelésére.

Újra kellene szabályozni a kis kapacitású telepek által előállított áram felvásárlásának rendjét. Napjainkban az a visszás helyzet alakult ki, hogy a magánházak, garázsok tetejére telepített napelemek többnyire csak az adott háztartás energiaigényét elégítik ki. Az itt termelt áramfölösleget nem szívesen veszi át a szolgáltató.

Nincs rá megfelelő szabályozás, nem egyértelmű az ide vonatkozó kormánypolitika. Amint az más kérdésekben is gyakran tapasztalható, a bürokrácia lassan őrlő malmai lényegesen fékezik a haladást.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó