25 ezer külföldi állampolgár dolgozik Ukrajnában ● Kárpáti Igaz Szó

A fordított irányú migráció törvényes szabályozásáról.

A sajtó egyre többet foglalkozik az ukrajnai munkaerő elvándorlásával. Ez érthető, hiszen napjainkban már közel 5 millióra teszik azon ukrán állampolgárok számát, akik rövidebb vagy hosszabb ideig határon túl vállalnak munkát.

Bujdosó Ivett

A gazdasági minisztérium most a téma másik oldalával foglalkozik. Nevezetesen azt a kérdést firtatja, hány külföldi vállal munkát Ukrajnában, milyen munkakörökben, mennyi fizetésért.
Évről évre nő a hivatalosan Ukrajnában dolgozó külföldiek és hontalanok száma. Amíg 2017-ben a hivatalos adatok szerint 12,4 ezer külföldi dolgozott az országban, 2018-ban számuk 16,2 ezerre, 2019-ben 20,6 ezerre, 2020-ban pedig több mint 23,4 ezerre emelkedett.

Szvitlana Hluscsenko gazdasági miniszterhelyettes nemrég megjelent értekezéséből kiderül, hogy Ukrajnában hivatalosan mintegy 20-25 ezer külföldi dolgozik.

A többségük, nagyjából 58 százalék valamilyen vezető pozíciót tölt be, 27 százalék szakmunkásként tevékenykedik.

Az érvényben lévő törvények szerint a vállalatok csak a foglalkoztatási központok engedélyével alkalmazhatnak külföldi állampolgárt. Az ilyen felhatalmazás birtokában az illető ideiglenes ukrajnai tartózkodásra jogosul. Amennyiben megszűnik a munkaviszonya, visszavonják az erre feljogosító engedélyt.

Az általánosnak mondható feltételek alól csak a külföldi sajtó, a tengeri, illetve a légiflotta alkalmazottai, a sportolók és a színészek kapnak felmentést.

A törvény előírja, hogy a külföldről behívott vezető beosztásúak, illetve a szakemberek bére nem lehet kevesebb, mint az Ukrajnában érvényes minimálbér tízszerese. A jótékonysági szervezetek, illetve az oktatásban foglalkoztatottak esetében is a bérnek legalább öt minimálbérnyi nagyságúnak kell lennie.

A törvény előírja azon magas képzettségű szakemberek listáját is, akik fizetése nem lehet kevesebb a minimálbér 50-szeresénél.

A foglalkoztatási központok hat hónaptól három évig szóló időtartamra adhatnak ki munkavállalási engedélyt, melyek költsége 2-6 létminimum összegével egyenlő.

A minisztérium által végzett ellenőrzés folyamán több problémára is fény derült.

A felmérés szerint a 20-25 ezer, engedéllyel rendelkező külföldi közül mindössze 3 ezren fizettek társadalombiztosítást.

Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok kiküszöbölésére változásokat kezdeményeztek a külföldiek munkavállalását szabályozó törvényben.

Szeretnék megszüntetni azt a kötelezettséget, amely előírja a munkabér minimális szintjét, ellenőrizhetővé tennék az adók és illetékek befizetését. Külön fejezet szabályozná az Ukrajnában tanuló külföldi diákok munkavállalását.

Az új törvényi változások lényegesen megemelnék az engedélyek kiadásának árát, emellett leegyszerűsítenék azok beszerzésének mechanizmusát.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó