NATO-főtitkár: Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységeit

Oroszországnak átláthatóvá kell tennie katonai tevékenységeit, mert csak így lehetséges elkerülni a feszültség fokozódását Ukrajnával – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyet Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartottak brüsszeli egyeztetésüket követően.

Mint mondta, az elmúlt hetekben szokatlanul megnőtt az orosz katonai erők koncentrációja Ukrajna határainál, azonban nincs közvetlen kockázata egyik NATO-tagállam megtámadásának sem – tájékoztatott az MTI.

„Szövetségünk szoros figyelmemmel követi a helyzetet, és rendszeresen konzultál a tagországok vezetésével, mivel nagy aggodalomra adna okot bármilyen további agresszív fellépés vagy provokáció az orosz fél részéről” – húzta alá. 

Megerősítette, hogy a szövetség továbbra is illegitimnek tekinti a Krím félsziget orosz megszállását és a Donec-medencében szerveződő orosz-szimpatizáns fegyveresek támogatását.

Hangsúlyozta: minden NATO-tagország egyöntetűen elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, és támogatja azokat a reformokat, amelyek megerősítik Ukrajna euroatlanti törekvéseit.

Hozzátette: Ukrajna támogatása a szövetség részéről nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve, a NATO-csapatok fekete-tengeri műveletei védekezési célból és átláthatóan zajlanak.    

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta: “ami jelenleg az ukrán-orosz határon tapasztalható, az nem egy egyszerű csapatösszevonás, mivel az orosz vezetés már tavasszal nagy létszámú hadsereget vezényelt a határhoz, amelyet azóta sem hívott vissza.     

„A helyzet egyre romlik, Oroszország arra akarja felhívni a figyelmünket, hogy nagyon gyorsan képes aktiválni a már korábban összevont nagy létszámú csapatait” – jelentette ki.         

Úgy fogalmazott: Oroszország továbbra is fokozza a feszültséget Kelet-Ukrajnában, fegyvereket szállít, csapatokat vezényel oda, pénzügyileg támogatja a megszállást, továbbá orosz útleveleket bocsát ki a helyieknek.

„A katonai manőverek, az energiaválság kialakítása Európában, a fehérorosz vezetés migránscsempészete az európai határokhoz, a dezinformációs kampányok mind-mind az orosz vezetés hibrid háborús eszköze az euroatlanti biztonság ellen” – vélte az ukrán miniszter.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó