Elemző: akár 45 hrivnyáig is felkúszhat a benzinár

A szakértő úgy véli, hogy Ukrajnában az üzemanyagok kiskereskedelmi árát alapvetően az olajpiac globális alakulása befolyásolja.

Az UNIAN hírügynökségnek nyilatkozó szakember azt mondta, hogy a benzin és a gázolaj árának idén májusban, a kormány által elrendelt „befagyasztása” nem bír befolyásoló erővel a benzinkutak áraira.

Artem Kujun, az A-95 Consulting Group szakértője szerint nagy kérdés, hogy alakulnak a piaci árak a közeljövőben, jelenleg esik a kőolaj világpiaci ára, ám ez egyik napról a másikra megváltozhat. Úgy véli, hogy szem előtt kell tartani, hogy az üzemanyagok kiskereskedelmi árát alapvetően az olajpiac globális alakulása befolyásolja.

Dmitro Leuskin, a Prime hálózat tulajdonosa kevésbé optimista a benzin árával kapcsolatban.

“A földgáz világszerte drágult. 1000 dollár fölé emelkedett a földgáz ezer köbméterenkénti ára a szabadpiaci kereskedésben. A globális energiaválság az üzemanyagok árára is hatással lehet. Ez olyan, mint a dominó-effektus” – mondta.

Leuskin szerint a pesszimista forgatókönyv szerint a kőolaj hordónkénti ára középtávon a mostani 80-ról, akár 100 dollárra is emelkedhet. Ebben az esetben a benzin ára Ukrajnában a jelenlegi 32 hrivnyáról a benzin literenkénti átlagára 45 hrivnyára is felkúszhat.

Nyár elején a kormány határozatot fogadott el arról, hogy korlátozzák az üzemanyagok felárainak szintjét a karantén idejére. A dízel esetében a maximális felár 7, a benziné pedig 5 hrivnya lehet. A határozat május 15-én lépett hatályba.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó