Konferencia, emléktábla-avatás, főhajtás ● Kárpáti Igaz Szó

A Szolyvai Emlékparkbizottság, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet és az UNE UMOTI Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszéke közös szervezésében került sor a GULÁG–GUPVI-kutatók nemzetközi fórumára Beregszászban, az Európa–Magyar Házban.

Hegedűs Csilla

A tudományos emlékkonferencia a Kutatás, tényfeltárás, emlékezetpolitika címet kapta. A Család évéhez kapcsolódva az előadók a kérdést az egyén és a szűkebb közösség szempontjából világították meg.

A fórumon több fiatal történész is a nagyközönség elé tárhatta kutatásai eredményét.

A tanácskozáson Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnöke összegezte a testület tevékenységét. Az elért eredményeket sorolva elmondta: kiépült az emlékpark térfigyelő rendszere, helyreállították a több alkalommal megrongált információs pannókat, a létesítmény fenntartása biztosított, emellett

a bizottság támogatásával elmélyült, sikeres tudományos kutatómunka is folyik.

Az elnök köszöntötte a vendégeket, akik között ott volt Kuti László, az ungvári főkonzulátus konzulja, Sarkadi Gábor, a beregszászi külképviselet konzulja.

Pocsai Vince református lelkész és Marosi István görögkatolikus áldozópap közös imára hívta a jelenlévőket, majd mécsest gyújtottak.

A prezentációk, műhelybeszámolók, szakmai kutatások, tényfeltárások ismertetése keretében Marosi István, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója a kárpátaljai görögkatolikus papok és családjaik üldöztetéséről tartott előadást. Beszámolója az 1949–1989 közti időszakot ölelte fel.

Molnár D. Erzsébet történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense azt elemezte, milyen hatással volt a kárpátaljai magyar családokra a „málenykij robot”.

Dupka György történész, a KMMI igazgatója az 1944–1947 között kivégzett kárpátaljai patrióták történetéhez szolgált adalékokkal.

Seremet Sándor történész, a Kárpátaljai Szövetség főtitkára Dulatbekovról, a Kazahsztánba hurcolt magyar hadifoglyok kutatójáról és könyvéről tartott előadást.

Zékány Krisztina nyelvésztől, az UNE UMOTI Magyar Filológia Tanszékének vezetőjétől megtudtuk, milyenek a GULÁG-GUPVI témájú könyvek a szerkesztő szemével.

Bimba Brigitta, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskolájának abszolvált hallgatója az ungvári Manajló Mária Teofília, a Szent Bazil rend tagja, kórházi főnővér 1948 augusztusában lezajlott koncepciós peréről és annak következményeiről tartott előadást.

Meskó János ungvári történész betekintést nyújtott a meghurcolt Durnevics Tódor izsnyétei görögkatolikus parochus aktáiba.

Korszun Olekszij kutató egy, Kárpátaljával kapcsolatos újabb GULÁG-GUPVI dokumentumgyűjteményről számolt be.

Kiemelt figyelmet kapott Benda Kálmán mérnök, a magyar Országház felsőházi tagja.

Dr. Zubánics László történész, az UNE UMOTI Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszékének vezetője arról beszélt, hogyan él a beregszásziak emlékezetében Benda Kálmán tevékenysége, akinek emlékét mostantól – a Beregszászért Alapítvány jóvoltából – emléktábla őrzi.

A konferencia résztvevői felavatták és megkoszorúzták az Európa–Magyar Ház udvarán az 1945. január 25-én kivégzett Benda Kálmán emléktábláját.

Zubánics László felolvasta Dalmay Árpád kuratóriumi elnök avatóbeszédét. Az elnök ebben kiemeli, Benda Kálmán áldozatához méltó dombormű került az Európa–Magyar Ház emlékfalára, ahol az alapítvány több emléktáblája is helyet kapott már. Benda Kálmán bronz alkotása Lengyel Tibor kiváló nyíregyházi szobrászművész munkája, akinek ez immár a negyedik reliefje vidékünkön Pásztor Ferenc, Sütő Kálmán és Kecskés Béla portréja után.

Az emléktáblát a Szolyvai Emlékparkbizottség nevében Tóth Mihály és Dupka György leplezte le. A délutáni program csöndes koszorúzással fejeződött be a sztálini terror áldozatainak beregszászi emlékművénél.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó