Magánvélemény: …még mindig ihatatlan

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy a korrupció továbbra is súlyos problémát jelent Ukrajnában, ugyanakkor az ország ma kevésbé korrupt, mint öt évvel ezelőtt volt. Tanulmányok és felmérések támasztják ezt alá. A gazdaság egész ágazatai mentesek a korrupciótól” – állapította meg Katarina Mathernova, az Európai Bizottság Szomszédsági és Bővítési Igazgatóságának főigazgatója.

Horváth Sándor

Miután vulkánként feltörő örömömet sikerült valamelyest elfojtanom, s visszaevickéltem a rideg (a jelenlegi gázárak mellett más aligha lehetne) valóságba, az alábbi ikertörténetecske jutott eszembe.

Hajdanán a munkácsi sört az alábbi szlogennel (is) reklámozták: Podheringi sör világmárka. Sajnos az ominózus nedűt csak azután ízleltem meg, amikor szovjetizálták. A múlt század 70-es, 80-as éveiben már ez a mondás járta: a munkácsi sör folyamatosan javul, de még mindig ihatatlan…

Félő, annyi időm e sártekén nincs, hogy megéljem azt a korszakot, amikor svájci, skandináviai szakemberek özönlenek ide, hogy tanulmányozzák, lemásolják, otthon bevezessék az itteni gazdasági, pénzügyi rendszert, s világszerte tanulmányokat írnak az ukrajnai csinovnyikok megtörhetetlen jelleméről, akik mellett eltörpül Robespierre, a Megvesztegethetetlen.

Ami némileg elbizonytalanított a főigazgató eszmefuttatását illetően, az azoknak a híreknek a tartalma volt, melyek az ominózus kijelentéssel egy időben futottak a hírportálokon.

A zn.ua például egy elemzésben kimondva-kimondatlan azt sejtette, hogy a szénimport elmulasztása körül nem minden tiszta, s abban, hogy leálltak a hőerőművek, van némi szerepe a szakminiszternek és a kormányfőnek is.

Az Ukrán Jövő Intézet felmérése szerint Ukrajnában akár 800 ezer be nem oltott személy rendelkezik hamis védettségi igazolással. Ez azt jelenti, hogy ennyien minden gond nélkül csaltak egy olyan vírus „javára”, mely már milliókat ölt.

Visszatérve az eredeti témához: bizony joggal lázadhatok a sors kegyetlensége miatt azért, mert nekem sörből és korrupcióból a javulás időszaka jutott…

Rohamosan fogy az ukrán hőerőművek széntartaléka

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó