Ahol a kultúra és az elkötelezettség találkozik │KISZó-interjú

A Csongori Kultúrház ajtaja mindig nyitva áll.

Orosz Júlia 32 éve tevékenykedik a kultúra szolgálatában. Pályáját művészeti vezetőként Sass Ibolya szárnyai alatt kezdte. Innen jutott el a Csongori Kultúrház igazgatói pozíciójába. A tapasztalt szakemberrel a helyi kulturális élet jelenéről és jövőjéről cseréltünk eszmét.

Bujdosó Ivett (Csongor)

– A művelődési házban Sass Ibolya akkori kultúrház-igazgató vezetésével már az 1970-es évek végén is működtek szakkörök. Többek között dráma-, vokál-, folklór-, vers- és hagyományőrző csoport közül választhattak az érdeklődők. Tehetséges gyermekekből Csongoron szerencsére sosem volt hiány, folyamatos érdeklődés övezte a foglalkozásokat – avat be a kezdetekbe Júlia.
A kultúrmunkás elmondta, a Munkácsi járás művelődési osztálya rendszeresen részesítette dicséretben a csongori fellépőket.

– A magyar vonalat képviseltük, a magyarságunkat büszkén vállaltuk. Előadásainkban igyekeztük bemutatni a hagyományainkat, emellett tiszteltük mindkét nemzet kultúráját. Nyolc csoportban közel 50 gyermekkel foglalkozunk. Őket osztottuk, lefedjük a hattól tizennyolc éves korú fiatalok érdeklődését.

Például a Csongori Csengettyű csoportunkba a 6-9 éveseket gyűjtöttük össze, velük népi gyermekjátékokat tanulunk és adunk elő.

A 13-18 évesek különféle táncokat ismerhetnek meg, illetve a dráma szakkörünkben bevezetjük őket a színjátszás világába – fejtette ki a kultúrház vezetője. – Nagy előrelépés, hogy Balogh Lívia megyei képviselő, a KMKSZ Ungvári Járási Szervezete elnökének kezdeményezésére becsatlakozhattunk a Nemzeti Művelődési Intézet Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért mintaprogramba. Ennek köszönhetően közkívánatra gyöngyfűző tanfolyamot indítunk.

A Csongori Kultúrház évek óta remek kapcsolatot ápol a Kárpátaljai Ferences Misszióval.

– A segítségükkel idén új tánccipőkkel, tavaly pedig hat, településünkre jellemző motívumokkal díszített viselettel bővült a ruhatárunk. A régi öltözékeink a szovjet érából származó mutatós darabok voltak, ám a rengeteg fellépés során sajnos elhasználódtak – mesélte Orosz Júlia.

Csongor a 2020-as közigazgatási reform során a Munkácsi járásból átkerült az Ungváriba. Mint megtudtuk, ez nem okozott törést a kultúrház életében.

– Folytattuk a megkezdett a munkát. A gyermekekkel a megszokott rendben tartjuk a felkészüléseket. Ami megzavarta a mindennapokat, az a koronavírus-járvány kitörése és terjedése volt. A karantén rányomta bélyegét a találkozásokra. Szerencsére akadtak olyan alkalmak, amelyekre méltóképpen fel tudtunk készülni, és szívünket-lelkünket beleadva köszönthettük a számunkra fontos személyeket – fejtette ki. – Észrevehető bizonyos szezonalitás, a gyermekek egy része az iskolakezdés idején elmaradozik, ám feladataik megfelelő beosztása után visszatérnek hozzánk. Ritkábban látogatnak el intézményünkbe azok a diákok is, akik távolabbi településeken lévő oktatási intézményben tanulnak tovább.

A kultúrházba lépve helytörténeti kiállítás fogadja az oda betérőt.

– Az elődöm, Sass Ibolya indította el a régiségek gyűjtését. Kiváló kezdeményezésnek tartottam, ezért a folytatás mellett döntöttem. A nagymamám padlásán számos kincsre bukkantam. A falubeliek is csatlakoztak, szívesen elhozták az otthon talált régi használati eszközöket.

Cirokkiállításunk is van, ugyanis a csongoriakra legfőképpen a seprűkészítés jellemző. Ennek apropóján a seprűkötés hagyományát felelevenítő előadást is prezentálunk. Nincs nehéz dolgunk, hiszen szerencsére ez élő hagyomány, amelyet mindenképp érdemes folytatni.

Orosz Júlia büszkén mutatta meg a kultúrház helyiségét. Az igényes környezet csalogató az ifjoncok számára.

– A látvány magáért beszél. Sosem éreztük magunkat elhanyagolva, a korábbi vezetés is szívén viselte a kultúrház sorsát. A felújított tetőszerkezet, a hidegburkolt felületek, a tiszta környezet magáért beszél. A jelenlegi vezetőség szintén segítőkész, következő lépésként a fűtési rendszer telepítését tűzték ki célul – mondta.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Baksa Andrást, Csongor elöljáróját kérdeztük. A község vezetője elmondta, jelenleg cserépkályha melegíti a kultúrházat.

– A fűtéshez szükséges faanyagot már beszereztük. A Nagydobronyi kistérséghez tartozunk, tanácskozásainkon már szó esett arról, hogy lehetőséget kapunk a művelődési intézményünk hiányosságainak kiküszöbölésére. Célunk a megfelelő megvilágítás kialakítása és a fűtési rendszer modernizálása. Már készül a tervdokumentáció, folyamatban van az engedélyeztetés – fejtette ki a helyi elöljáró. Hozzátette, mindig szívügyüknek tekintették a kulturális élet fejlesztését, ezért rendszeresen bővítik a csongori fiatalok művelődési lehetőségeit.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó