Napirenden a megyei Nyugdíjhivatal idei munkája ● Kárpáti Igaz Szó

Kárpátalján jelenleg 258 400 idős ember kap juttatást.

A napokban összesítették a Nyugdíjalap kárpátaljai kirendeltségének kilenchavi munkáját. A fórumon szóba került többek között, mennyire sikerült teljesítenie a hivatalnak a költségvetés tervezetét, realizálni a nyugdíjfolyósítások előírt rendjét.

Magyar Tímea

Idén január–szeptemberben mindig idejében sikerült átutalni a Kárpátalján élő 258 400 idős ember juttatását, derült ki Péntek Anasztázia, a hivatal vezetője a beszámolójából. Az említett időszakban 7872 új ügyfele lett a nyugdíjfolyósítónak, 1266 személy kérelmét elutasították. 12 202 ember juttatását újraszámolták, ezenkívül 13 alkalommal áttekintették valamennyi éltes ember havi járandóságát.

Október 1-re 3121,49 hrivnya volt az átlagnyugdíj összege régiónkban. A kilenc hónap folyamán 15 789 munkakönyvet vittek be az elektronikus nyilvántartási rendszerbe, amelyeket az iroda weboldalára töltöttek fel az érintettek.

A Nyugdíjalap kasszájába összesen 7 milliárd 261,8 millió hrivnya folyt be, ami 6,7 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberig beérkezett összegnél.

A tervezett bevételeket ezzel 131,6 százalékra teljesítették, ugyanis a várt 20,2 millió hrivnya helyett 26,6 millió hrivnya jött be. Egységes szociális jutalékokból 3677,1 millió hrivnya futott be, ami 26 százalékkal magasabb a tavalyi összegnél, s 109,7 százalékkal haladja meg a tervezettet.

Ennek ellenére az október 1-jei adatok alapján még mindig 66,6 millió hrivnyás a hivatallal szembeni adósság, melynek 41,7 százalékát a működő vállalatok, közületek halmozták fel.

Az elmaradt szociális befizetésekből 12,2 millió hrivnya adósság halmozódott fel, bár az év elejétől 1,2 millióval csökkent az e típusú elmaradás. Az adóhivatallal, a végrehajtóval, a helyi önkormányzatokkal együttműködve 25,5 millió hrivnya elmaradást sikerült behajtani az adósokon.

Érdekes, hogy idén megduplázódott a hivatal jogi osztályának a munkája, ugyanis 1395 bírósági eljárásban kellett képviselnie a nyugdíjhivatal érdekeit, többségében a volt katonák indítottak pert nyugdíjuk megítélése, újraszámfejtése miatt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó