A kisebbségek anyanyelvű oktatásáról értekeztek, úgy tűnik, feleslegesen…

Nincs elmozdulás a kérdésben, a magyar kisebbség hangját nem akarják meghallani.

Videó-konferencia keretében ülésezett az oktatási tárca mellett működő őshonos népek, nemzeti kisebbségek társadalmi szervezeteinek képviselőiből álló tanács. A megbeszélésen többek között a nemzeti közösségekről (nemzeti kisebbségek) szóló törvénytervezetet vitatták meg a kisebbségi oktatás szempontjából. Szóba került az őshonos népek, nemzeti kisebbségek nyelve és irodalma tanításának oktatási-módszertani biztosítása is, számolt be az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) sajtószolgálata.

A tanácskozáson az ukrajnai magyarságot dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Szilágyi Lajos, valamint Kántor József szakértő képviselte.

Bár több fórumon elhangzott, hogy A nemzeti közösségekről szóló törvénytervezet jelentős módosításokra szorul, az elhangzottak szerint erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mert a tervezetet “elfogadó/támogató” kisebbségi szervezetek száma elegendő ahhoz, hogy a szerzők figyelmen kívül hagyják a többiek (köztük a magyarok és románok) véleményét.

A tanácskozás munkájában részt vett Vira Rohova oktatási miniszterhelyettes, Olena Bohdan, az Etnopolitikai és Lelkiismereti Állami Szolgálat vezetője, Dmitro Ljubinec, a Legfelső Tanács kisebbségi bizottságának elnöke. A kisebbségi (magyar, román, orosz, bolgár) szervezetek hivatalos álláspontját Aurica Bojescu, az Ukrajnai Románok Régióközi Szervezetének titkára, a tanács tagja fejtette ki. A javaslatokat írásos formában is megküldték az illetékeseknek, azonban ezekben az ügyekben a nyár elejétől nem történt elmozdulás.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó