Veszélyben a kedvezményes utazás Ungváron: milliókkal tartoznak a fuvarozóknak

A fuvarozók november 25-től felfüggesztenék a kedvezményezett kategóriákba tartozó ungvári lakosok szállítását – fejtette ki Olekszij Kulja, az utasszállítók egyesületének vezetője.

Elmondása szerint továbbra is ingyenesen fuvarozzák az első és második kategóriába tartozó fogyatékkal élőket, valamint az Egyesített Erők Műveleteiben és a csernobili katasztrófa elhárításában résztvevőket. Olekszij Kulja kifejtette,

a szigorítás oka az, hogy a városi tanács 9 millió hrivnyás adósságot halmozott fel három fuvarozóval szemben.

„Emellett másfél éve négy új autóbusz áll a garázsban, ugyanis ezek üzembe helyezése veszteséges lenne a működtetőnek – magyarázta Kulja. – Ezek megvásárlása előtt az önkormányzat megígérte, hogy az ilyen buszokon tisztességes viteldíjat határoznak meg, és a kedvezményekért kompenzációt adnak. Másfél éve se tarifa, se kárpótlás, utasszállítás helyett a buszok mozdulatlanul állnak a garázsban.”

Volodimir Kozun, az ungvári ATP12107 autóbusztársaság igazgatója azt állítja, a városi tanács neki és két másik cégnek is tartozik.

“A városi tanács adóssága a fuvarozókkal szemben több mint 9 millió hrivnya. Az erre szánt összeg rendelkezésre áll a költségvetésben, ám azt valamiért nem hajlandóak átutalni” – vélekedett Kozun.

“A városi tanács az ungvári közlekedési vállalatnak is tartozik. Számításaink alapján az elmaradás összege eléri a 2,5 millió hrivnyát” – mondja Vitalij Hotra igazgató.

Vaszil Pinzenik polgármester-helyettes szerint a probléma a kedvezményezettek számának meghatározása miatt áll fenn.

“Ideális esetben ezt a feladatot az üzemeltetőre kellene bízni. E tekintetben vannak eltérések, és nem egyértelmű, hogy a jelenlegi törvények alapján milyen összeget szükséges törleszteni” – magyarázta az illetékes.

Eközben az Ungvári Városi Tanács a kedvezményezettek fuvarozási problémájának megoldását fontolgatják.

Az illetékes főosztály adatai szerint az év eleje óta mintegy 15 millió hrivnyát utaltak át a fuvarozóknak. A program azonban összesen 24 millió hrivnyát irányoz elő. A városi tanács ülésén a 2022-es kiadásokra 9 millió hrivnyát biztosítottak.

A törvény szerint a kedvezményes közlekedés fenntartása az állam feladata lenne, azonban az 2016 óta a helyi költségvetésekre hárította ennek biztosítását. A mostanihoz hasonló helyzet eddig nem alakult ki.

Mint később kiderült, az Electron autóbuszokat üzemeltető ungvári közlekedési vállalat továbbra is a megszokott rendben fuvarozza a kedvezményezetteket.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó