XII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája │KISZó-háttér

A határokon átívelő Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK) a 123 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében október 14-16. között immár 12. alkalommal rendezték meg Budapesten. A futsal-, kosárlabda-, röplabda-, asztalitenisz tornák mellett idén futóverseny is helyet kapott a programban, ezzel mindinkább multisport eseménnyé alakítva a KEK-et.

Hegedűs Csilla

A KEK szervezőinek célja, hitvallása magyar fiatalok közösségének erősítése, a felsőoktatási sportélet fejlesztése, népszerűsítése. A tornán öt ország felsőoktatási intézmény képviselői vettek részt. Érkeztek csapatok a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági és anyaországi egyetemekről, főiskolákról.

A torna minden évben jótékonysági programokkal egészül ki, melyeken a leginkább rászoruló, határon túli magyar diákok számára várnak sportszer-felajánlásokat. Többek mellett a Mezőgecsei Kajdi Lajos Gimnáziumban tanuló gyermekek is sokféle sportfelszereléssel gazdagodtak, melynek átadására a minap került sor a tanintézményben.

Mester András megjegyezte, megtiszteltetés számukra, hogy egy olyan kis település, mint Mezőgecse, ilyen szép támogatásban részesül.

– Hálásak vagyunk, és köszönjük az adományt, amely által a gyermekeink még inkább megszeretik a sportot, a tornaórákat – mondta Mezőgecse elöljárója.

– Tizenkét esztendeje azon munkálkodunk, hogy Budapesten összegyűlhessenek a Kárpát-medencéből érkező egyetemisták a Sport határok nélkül című eseményre, hogy a vetélkedés mellett megismerkedjenek egymással, hiszen a sport összeköt bennünket.

Több mint 1200 sportoló vett részt az eseményen – hangsúlyozta köszöntőjében Simon Gábor, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club elnöke.

Hozzátette, a hasznos ajándék a támogatóknak, köztük a Ferencvárosi Tornaklubnak, valamint a résztvevő sportolók jóvoltából gyűlt össze, amit nagy szeretettel hoztak el. – Azt szeretnénk, ha minél több, határon innen és túl élő gyerek sportolna, egészséges életmódot folytatna. Remélem, hogy minden labda, játék és sporteszköz gazdára talál, és azokat a gyerekek naponta használják majd – mondta az elnök.

Beke Mihály András, a beregszászi konzulátus ügyvivője Kossuth Lajos szavait idézve: „ Jó magyarnak lenni, igen nehéz, de nem lehetetlen!” elmondta, ezt naponta tapasztalhatjuk itt, Kárpátalján is. Majd hozzátette, a mai nap bizonyíték arra, hogy a sokat emlegetett egység nemcsak a kultúrában, nyelvben, hanem a sportban is megvalósul, amit szintúgy értékelni kell.

Fodor Gyula, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorhelyettese is megosztotta gondolatait a megjelentekkel. Elmondta, helyi lakos, és nemrég még az ő gyermekei is ebben az iskolában tanultak, és ők is örültek volna ilyen hasznos ajándékcsomagnak. A mostani gyerkőcök viszont már örömmel használhatják a nagyszerű adományt, és lehet, hogy közülük többen is sportkarriert futnak majd be.

Babják Edit kifejtette, boldogság végignézni a sok szép, okos és érdeklődő gyereken.

– Ígérjétek meg, felnőtt korotokban, ha lesz lehetőségetek, ti is segíteni fogtok a rászorulóknak, népszerűsíteni fogjátok a sportot – intézte szavait az iskolásokhoz a Beregszászi kistérség oktatási osztályának vezetője.

A vendégek rögtönzött sportversenyekre hívták ki az iskolásokat, amit ők szemmel láthatóan nagyon élveztek, majd az óvodába is ellátogattak, ahová szintén jutott a sporteszközökből.

A 2021-es KEK fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, a rendezvény védnökei Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára, Borhy László, az ELTE rektora, Koltay András, az NKE rektora, valamint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó