Don Corleone – ahol az újragondolt ételkülönlegességek születnek │KISZó-interjú

A Don Corleone csapata Beregdédában

A vállalkozói szféra nagybetűs képviselőivel beszélgettünk.

A nagybégányi Palkó-Béres Diána és férje, Palkó Tibor másfél évtizede kitartóan építi és bővíti vállalkozásaikat. A kezdetekben hagyományos pizzériának induló családi projekt mára ételkülönlegességeket felvonultató étteremlánccá nőtte ki magát, a házaspár ugyanis több vendéglőt is nyitott a környéken.

Bujdosó Ivett (Beregdéda)

– 2006 tavaszán hívták fel a figyelmünket egy éppen kiadó helyiségre a szomszédos Beregdédában. A férjemmel azonnal rábólintottunk, vonzott az üzletnyitás lehetősége. A szüleim is vállalkozók, így szinte természetes volt, hogy mi is kipróbáljuk benne magunkat. Mindketten saját üzlet felfejlesztésében gondolkodtunk. Néhány hónapon belül rendbe hoztuk a területet, és még adott év nyarán nyitottunk – avat be a kezdetekbe Diána. – Rengeteg küzdelemmel telt az első öt év, saját tőke híján ugyanis jelentős összegű tartozást halmoztunk fel. Emiatt nem volt lehetőségünk fejlesztéseket eszközölni, minden bevételünket az adósságaink visszafizetésére fordítottuk. Még az esküvőnk előestéjén is az üzletben tevékenykedtünk.

A nehézségek csak még eltökéltebbé tették a fiatalokat. A könnyebb időszakok pedig reményt adtak a folytatáshoz.

– Egy-egy nagyobb bevételből néha sikerült fejleszteni. Emellett azon tanakodtunk, hogyan tudnánk pluszkeresethez jutni. Elkezdtünk focimeccsekre, falunapokra, fesztiválokra járni, minden lehetőséget megragadtunk az értékesítésre. Sosem tudtunk kicsiben gondolkodni. Elcipeltük a sörcsapot, a hűtőszekrényt, és olyan is előfordult, hogy az üzlet készleten lévő termékeit is magunkkal vittük – emlékezett vissza a vállalkozó. – A tizenöt éves futamidőre felvett hitelünket öt-hat éven belül sikerült törleszteni. Ez idő alatt lassan véglegesítettük a jelenlegi Don Corleone irányvonalát, majd terjeszkedtünk. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán büfét nyitottunk, illetve a helyi strandon nyaranta lángost kínáltunk.

A finom ételek és a kiváló minőség híre szájról szájra terjedt, így az éjt nappallá téve dolgozó fiatalok vendéglői hamar népszerűvé váltak.

– Rengeteg megrendelést kaptunk, a főiskolán húsztól négyszáz fős vendégségek, állófogadások lebonyolítását bízták ránk. Folyamatosan pörögtünk, a számos megbízás pedig lehetőséget adott a megújulásra, ételkülönlegességek igény szerint történő elkészítésére. A megszerzett tapasztalatot később sikeresen beépítettük a mindennapokba – fejtette ki Diána.

Néhány évvel ezelőtt látható és érzékelhető változásokat hajtottak végre az étteremben. A kültéri design mellett a kínálatot is felújították, modern felszerelések, korszerű eszközök kerültek a konyhába.

– Mivel az egykori „Csájna” épületéről van szó, sok időbe telt, amíg az emberek elfogadták a hely új nevét, a Don Corleonét.

Nagyon szeretem a Keresztapa-filmeket, így szinte magától értetődőnek tűnt az elnevezés. Eleinte csak a pizzaspecialitásunkat szerettük volna így elnevezni, ám később ez „átragadt” az étteremre is. Hosszú tervezői munkát követően három évvel ezelőtt fogtunk bele az arculatváltásba. A szovjet érára jellemző falak új külsőt kaptak, valamint modernizáltuk a berendezéseket is. A terasz kivitelezése néhány hónap leforgása alatt történt. Visszagondolva, jó döntést hoztunk – vette át a szót Tibor. – A felújítás során sem állt meg a munka, végig fogadtuk a vendégeket.

– Mindezeket önköltségből, illetve az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Központ vállalkozásfejlesztési támogatásából valósítottuk meg. Őszintén szólva, eleinte nem hagyatkoztunk a pályázati összegre, ám később rendkívül nagy segítség volt – tette hozzá Diána.

Az évek alatt a kezdeti néhány fős csapat több mint 20 munkatársra duzzadt.

– A Don Corleone éttermünkben a konyhafőnök mellett több szakács segíti a gördülékeny munkavégzést. Nagyobb rendezvény esetén további segítőket is hívunk, akikkel együtt tökéletesen megbirkóznak az adott feladattal. Emellett két műszakban négy pincért és több kisegítő munkást is foglalkoztatunk. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán nemrég nyílt Zugló étterem és pizzériában, valamint a szintén az épületben található kávézóban öt munkatársat alkalmazunk. A beregdédai Horus aquaparkban további két főt foglalkoztatunk – fejtette ki Tibor, aki, mint megtudtuk, jó barátságot ápol a konyhaművészettel. – Évente egyszer ezt a kollégák is megtapasztalhatják, ugyanis megvendégeljük őket egy vacsorával, amit a feleségemmel készítünk el. Olyankor bezárjuk az összes vendéglőnket, és csak egymásra figyelünk, összefoglaljuk az évet, és megmutatjuk nekik, mi hogyan képzeljük el a vendégfogadást.

– Alapelvünk, hogy kollégáink elégedetten távozzanak a munkahelyükről. Igyekeztünk komfortossá tenni a munkakörnyezetet, illetve méltóképpen honorálni a tevékenységüket. Úgy érezzük, ezzel is hozzájárulunk ahhoz, hogy családok maradjanak együtt, és távol a hozzátartozóiktól ne kelljen egyéb bevételi források után nézniük – foglalta össze Diána.

Mint megtudtuk, a következő dilemma az étlap összeállításakor merült fel, a bőség zavara miatt ugyanis nehéz volt a véglegesíteni a menüt.

– Egyszerre akartunk mindent. Később felvázoltuk, hogy ezek előállításához milyen hozzávalók kellenek, majd beláttuk, hogy a minőségi ételek elkészítéséhez a választék mérsékelése szükséges. Mindamellett sokrétű kínálattal szerettünk volna előállni, így kaphatóak nálunk marha-, sertés- és csirkehúsból készült ételek, hal- és libahús felhasználásával készült különlegességek, tészták, illetve természetesen a szinte már védjegyünkké vált pizza – sorolta a finomságokat Tibor, aki a felesége szerint a konyha szíve. – Az alapanyagokat a legjobb minőségben, jól bevált helyekről szerezzük be. Vannak hozzávalók, melyeket Magyarországról vagy Ukrajna távolabbi megyéiből szállítanak nekünk. A finomságok így mindig friss alapanyagokból készülnek, és folyamatosan rendelhetőek az étlapunkról. Fontos számunkra a megújulás, ezért évente egy-két alkalommal módosítunk a kínálaton.

– Nagy segítségünkre volt ebben a séfünk, Bakos Ljuba, aki az étlapra került ételek mindegyikét előzetesen elkészítette nekünk, sőt, rengeteg olyan különlegességet is kóstoltunk, melyek már „nem fértek fel” a menüre.

Ő ébresztett rá minket arra is, hogy számos olyan alapanyag van, ami ritkán használatos, emiatt a tárolás során veszíthet minőségéből vagy akár fogyasztásra alkalmatlanná is válhat. A séfünk ajánlására fokozatosan alakítottuk ki a specialitásinkat – vette át a szót Diána. – Szintén Bakos Ljuba közreműködésével ellátogatott hozzánk a méltán híres Livadár Eduárd séf, aki két héten keresztül fejlesztette és újította a felhozatalunkat.

A Don Corleone keresztelők, születésnapok, házassági évfordulók és egyéb rendezvények helyszíne.

– Az ősztől tavaszig terjedő időszakban népszerűbbek a beltéri rendezvények, nyáron a kültéri helyszínek a közkedveltek. Bármilyen esemény lebonyolítását vállaljuk, a terem méretei miatt azonban legfeljebb 70 fő kényelmét tudjuk biztosítani. Nem volt még arra példa, hogy negatív visszajelzést kaptunk – mesélte jóleső elégedettséggel Diána. – Karácsonyi ételsorunk is lesz, melyet házhozszállítással kínálunk.

Emellett a Don Corleonéban szilveszteri partyra készülünk, melyre már a menüsorunkat is összeállítottuk.

A meghatározott összegben különlegességekkel teli hidegtál, saláták, háromféle meleg fogás, korhelyleves és desszert is várja az ünnepelni vágyókat. Továbbá Dj Sipos Sándor és Frankovics István fotós teszi felejthetetlenné a vendégek szórakozását. Forgalmasnak ígérkezik a december, ám mi maximális erőbedobással igyekszünk kiszolgálni vendégeink igényeit.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó