Új módszer a lakossági gázfelhasználás mérésére │KISZó-háttér

Hogyan érzékeljük ezt a módosítást?

A Legfelső Tanács elfogadta azt a törvényt, amely meghatározza, hogy 2022. május 1-jétől már nem köbméterben, hanem kilowattban számolják ki az elfogyasztott gázmennyiséget.

Bujdosó Ivett

Ezzel Ukrajna is bevezeti az Európában érvényes mértékegységet a gáz kitermelése, tárolása, szállítása, adásvétele és fogyasztása szintjén.

Az illetékesek szerint ez majd lehetőséget ad a gáz árának csökkentésére, amennyiben romlik annak minősége. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a különböző lelőhelyekről eltérő minőségű gáz kerül a vezetékbe.

Az ország régióiban is különböző a gáz kalóriaértéke. A legutóbbi ellenőrzések kimutatták, hogy Ivano-Frankivszk megyében egy köbméter gáz 8374 kalóriát tartalmaz, míg Kirovográdban mindössze 8034-et. Tehát utóbbiak

4 százalékkal többet fizetnek egy kilokalóriáért, mint Ivano-Frankivszkban.

Az új nyilvántartási módszer bevezetéséhez még hiányzik egy kormányrendelet, amely megszabja a gáz energiatartalmának alsó határát. Ez azért fontos, mert a törvény szerint e minimumnál gyengébb minőségű gázért egyáltalán nem kellene fizetni.

Azért ne essünk pánikba. A gázszolgáltatók azt ígérik, hogy a köbméter mértékegység nem tűnik el a számláról, hiszen a gázórák továbbra is köbméterben mérik a fogyasztást. Azt átlagosan 10,6-szeres szorzóval számítják majd át kilowatt-órára. Amennyiben romlik a gáz minősége, a szorzó is változik.

Meddig emelkedik az ár?

Hol van már a 2020. augusztusában felszámolt gázár? Szinte nem is emlékszünk arra, hogy akkoriban köbméterenként 2 hrivnya 50 kopijkát kért a szolgáltató. Napjainkban a világpiaci ár meghaladta a 35 hrivnyát. A miértre persze sok magyarázat van.

A koronavírus-járvány enyhülése után gyorsan nőtt az ipari termelés, több fűtőanyagra lett szükség. A földgáz kitermelése nemhogy nem követte az igények növekedését, még 6-8 százalékkal csökkent is.

Bár az ukrán kormány megtiltotta a lakosság számára a szállítandó gáz árának 8 hrivnya fölé történő emelését, az ipar ezzel egyáltalán nem elégedett.

A gáz árának növekedése felhajthatja az egyéb szolgáltatások díjait, rendkívüli pihenőre küldheti a közintézményeket. A fő kérdésre azonban, hogy meddig emelkedhet a gáz ára, senki sem tudja a választ.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó