Legyél te is Mikulás! ● Kárpáti Igaz Szó

Gyűjtést hirdetett a Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján mozgalom

A gyermekkorban megélt élmények egész életünkön keresztül elkísérnek. Ezek közé tartozik a Mikulás-várás öröme, a Mikulás-ajándék is. Sajnos nem mindenkinek adatik meg ez az élmény, főleg ott, ahol a mindennapi betevőt sem, vagy csak keservesen tudják megteremteni. Ami nekünk csekélység, másnak hatalmas dolog lehet. A Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján elnevezésű kezdeményezés egész évben folyamatosan lehetőséget biztosít azoknak a tenni akaró embereknek, akik segíteni szeretnének a rászoruló családokon és egyedülálló időseken. A nagymuzsalyi Cséke Dianna által elindított mozgalom Mikulás közeledtével szeretné szebbé tenni az ünnepet a nélkülözők számára, hogy ezekhez a gyerekekhez is „oda találjon” a Mikulás, és ne maradjanak üresen a kicsi csizmák, cipők.

Szabó Sándor

– Vannak olyan családok, ahol 2 kenyér jut egy hétre úgy, hogy van 3-4 gyerek, ezek a gyerekek hónapokig nem esznek gyümölcsöt, édességet, nem igazán vesznek nekik a szüleik (mert nem tehetik meg) játékot – olvasható Cséke Dianna Facebook-oldalán a megható felhívás. – Az ilyen családban élő gyerekek „megszokják” azt, hogy nincs. De amikor jön az ünnep, akkor az más… Akkor van miben reménykedni, ők is várják a csodát, a Mikulást, a Jézuskát, aki viszont sajnos nehezen talál oda, ha oda talál egyáltalán. Fogjunk össze és szóljunk a Mikulásnak, higgyünk a karácsonyi csodában, mert legbelül mindannyian gyermekek vagyunk. Segítsünk, hogy a Mikulás oda találjon ezekre a helyekre. Legyél te is Mikulás! – ajándékozz csodás pillanatokat, mosolyt! – zárta bejegyzését.

– Tavaly is nagy sikert aratott a Mikulás-napi és a karácsonyi cipősdoboz akció. Ezen felbuzdulva idén is meghirdettük ezt – mondta el a Kárpáti Igaz Szónak telefonon a mozgalom elindítója. – Az elmúlt éven rengeteg felajánlást kaptunk, sok-sok édességet és játékot tudtunk vinni olyan helyekre, ahová a Mikulás nem biztos, hogy odaér. Ezek kivétel nélkül hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő családok. Most elsősorban édességet, gyümölcsöt, játékot, kifestőt, ceruzát, filctollat várunk a felajánlóktól. Hiszen a gyerekeknek szeretnénk örömet szerezni. Még nem hirdettük meg, de a terveink szerint idén is megszervezzük a cipősdoboz akciónkat. Remélem, ebben az évben is sok gyerek arcára csalunk mosolyt a csomagokkal. Hogy még nagyobb örömet szerezzünk, idén a Mikulás is velem tart a csomagok átadására.

A Segíts, hogy Segíthessek Kárpátalján civil kezdeményezés célja a hátrányos helyzetűek támogatása. A kiemelt célcsoport közé tartoznak a szegénységben élő, nélkülöző, hátrányos helyzetű családok és gyerekeik, a nehéz körülmények között élő idősek. Olyan helyekre járnak és szeretnének eljutni, ahová nem igazán megy más. Havi rendszerességgel ruhaneművel, élelmiszerrel és tisztálkodó szerekkel támogatják a családokat, az idős rászorulókat gyógyszerekkel látják el. Mintegy százra tehető azon családok a száma, melyeket rendszeresen segítenek. A vírushelyzet pedig csak még tovább súlyosbította az eddig is nehéz körülmények között élők helyzetét, mert lehet, hogy a család egyetlen kenyérkeresője is elvesztette az állását, a megélhetést jelentő biztos fizetést.

– Pár éve egy nagyon súlyos betegségből épültem fel, ennek részeként 2017-ben májtranszplantáción estem át – mesélt őszintén arról, hogyan is kezdődött a jótékonykodás. – Akkor úgy gondoltam, ha a Jóisten megsegít abban, hogy én ezt túlélem és meggyógyulok, akkor a hátralévő életem egy részét igyekszem olyan dolgokra fordítani, ami tetsző Istennek. A rászorulók megsegítését tűztem ki célul. Teréz anya egyik, számomra oly kedves mondata így szól: nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat, nagy szeretettel. Eleinte főleg önerőből, a családom segítségével próbáltam segíteni, egy éve hoztam létre a Segíts, hogy Segíthessek Kárpátalján Facebook-csoportot, ahol különböző jótékonysági akciókat hirdetek. Megtalálhatnak felajánlásaikkal a segíteni vágyók, valamint az adakozók láthatják, hova kerül a segítségük. Én csak egy kapocs vagyok a felajánlók és a segítséget kérő családok, idős emberek között.

Cséke Dianna elmondta, ritka az olyan, aki saját magától jelentkezik, ugyanis az emberek szégyellik, hogy ilyen helyzetbe kerültek.

– Ilyenkor felkeresem a családot, természetesen nem megyek üres kézzel, elmondom, ki vagyok, miért jöttem – mondta. – Megkérdezem, hogy elfogadják-e a segítséget. látom, hogy kellemetlen, de mivel rászorulnak, ezért nem mondanak nemet. Minden kezdet nehéz, de egy idő után igazi családtagként tekintenek rám. Hála Istennek azt tapasztalom, hogy vannak még jó emberek, van még segítő szándék. Nyitottak az emberek a segítségnyújtásra. Voltak olyan családjaink, melynek élete jobbra fordult és nem igényelték a támogatásunkat, de sajnos mindig akadnak újabbak. Az állandó élelmiszer- és ruhacsomagok mellett sikerült már bútorral, gyerekággyal vagy mosógéppel, nagyobb használati cikkel is segítenünk. A közösségi oldalon mindig megosztom, hogy mire lenne szükség, és kis idő múlva már érkezik is a felajánlás. Sajnálatos tény, hogy eddig egy vállalkozó sem csatlakozott hozzánk, kizárólag magánszemélyek felajánlásait továbbítjuk. Van olyan magyarországi személy, aki havi rendszerességgel 5 ezer forintot utal nekünk élelmiszerek beszerzésére.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó