Miért nincs feltüntetve az álláshirdetésekben a munkabér?

Az újságok, az internet, a plakátok tele vannak álláshirdetésekkel. Szükség van fodrászra, mérnökre, gépkocsivezetőre, pékre, pedagógusra és gyári munkásra is, ám a hirdetés semmilyen információt nem tartalmaz a fizetésről.

Bujdosó  Ivett

Mi ennek az oka? Az oknyomozó újságírók utánajártak.

A megkérdezett munkaadók többsége a jelenséget azzal magyarázza, hogy nem akarják felfedni kártyáikat a konkurencia előtt. További indokként szerepel a kollégák közötti konfliktus kialakulásának elkerülése, ugyanis az általános munkaerőhiány miatt a cégek kénytelenek az újonnan felvett kollégáknak magasabb fizetést adni, mint a már ott dolgozó munkatársaknak.
Egyes vállalatok azért nem tüntetik fel a munkabért, mivel nem akarják „túlfizetni” a jelentkezőt.

Állításuk szerint először fel szeretnék mérni, mennyit kapott a jelentkező az előző munkahelyén, illetve jelenleg mennyivel elégedne meg.

Egyéb okok között jelentették, hogy a munkavállalók egy része továbbra is kétféle fizetést kap: a hivatalos minimálbér mellett készpénzes borítékot is hazavisznek a hónap végén.
Egyes országokban ez a bevett gyakorlatnak számító elszámolási forma törvényileg be van tiltva. A Baltikumban, az Amerikai Egyesült Államok egyes államaiban kötelező az órabér, valamint a lehetséges bónuszok meghirdetése, illetve tilos kikérdezni a munkára jelentkezőt az előző munkahelyén kapott jövedelméről.

Amint látjuk, még van hová fejlődnünk.

Ki számíthat fizetésemelésre 2022-ben?

Kárpátalján több mint 12 ezer hrivnya az átlagfizetés

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó