Momentum Doctorandus 10 – Jubileumi találkozó II.

Momentum Doctorandus 10 – Jubileumi találkozó II.

Fennállásának 10. évfordulóját ünnepelte a Momentum Doctorandus (MD), a Kárpátaljai Magyar Doctorandus Szövetség.

Varga Brigitta

Mennyi-mennyi munka, öröm, harc, türelem, remény, csalódás és siker fért bele az elmúlt 10 évbe. A szervezet ez idő alatt egészen különös utat tört magának a tehetséggondozás rendszerében.
A programkínálat és ezek eredményessége elismerésre méltó, példaértékű. Elég csak utalnunk a kárpátaljai magyar középiskolások számára készített Felvételi Tájékoztató kiadványra, mely egyrészt rendkívül hasznos információt szolgáltat mind az itteni, mind pedig a magyarországi továbbtanulással kapcsolatos követelményekről, másrészt áttekinthető formában mutatja be azokat a felsőoktatási intézményeket és szakokat, amelyeken a diákok magyar nyelven végezhetik felsőfokú vagy szakképző tanulmányaikat.

Az elmúlt években az MD programjai között szerepeltek többek között természettudományokat népszerűsítő előadások, a fiatal kutatók találkozását segítő Doctorandus-esték, az éves felvételi tájékoztató körút és az ehhez kapcsolódó tehetségmentor program. Ez utóbbi újításaként a felsőoktatásban már részt vevő hallgatók számára mentornapot is tartottak Lendületben a tudomány címmel. Hiánypótló képzésnek minősíthető az Academic English tanfolyam, valamint a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) támogatásával életre hívott gazdaságismereti konferencia is.

Momentum Doctorandus 10 – Jubileumi találkozó I.

A szervezet tagjai Kárpátalján és Magyarországon is tevékenykednek, ennek okán a jubileumi ünnepség két helyszínen, két alkalommal került megrendezésre. A magyarországi összejövetelre június utolsó hétvégéjén került sor Balatonföldváron, a kárpátaljai találkozót december végén rendezték meg, melynek a makkosjánosi Helikon Hotel adott otthont.
A rendezvényt Fazekas Andrea, az MD elnöke nyitotta meg, majd felkérte a szervezet korábbi elnökeit, dr. Ferenc Viktóriát, dr. Kovály Katalint és Kosztur Andrást, hogy tartsák meg ünnepi köszöntőiket.

Az MD egyévtizedes fennállása alkalmából rövid videós összeállítással is készült, melynek célja elsősorban az volt, hogy felidézze a legszebb emlékeket, a kívülállók számára pedig ízelítőt adjon a szervezet múltjából.

S hogy vajon miért érdemes eme közösség tagjának lenni? Arra a szervezet korábbi elnökei és jelenlegi vezetője válaszolt lapunknak nyilatkozva.

Ferenc Viktória, a Momentum Doctorandus első elnöke: Amikor megalapítottuk az MD-t, akkor nemcsak egy országos egyesülést hoztunk létre, hanem Kárpát-medencei közösséget, mivel éppen akkor szerveződtek újjá a határon túli doktorandusz szervezetek is. Sok szép emléket szereztem az évek során. Szerencsére olyan emberek vették át a stafétát, akik mindig figyeltek arra – mint ahogyan ezt a mai esemény is bizonyítja –, hogy az alumni tagokkal is fenntartsák a kapcsolatot.

Kovály Katalin, a Kárpátaljai Magyar Doctorandus Szövetség második elnöke: Belecsöppenvén a szervezet életébe egy nagyon aktív, pezsgő életet élő közösséghez csatlakoztam. Mikor megszavaztak a szervezet második elnökének, elhatároztam, folytatni fogom az élménydús munkát. S hogy mit köszönhetek a szervezetnek? Barátokat, mert azok a szakmai kapcsolatok, melyek 10 évvel ezelőtt létrejöttek, mára barátsággá forrtak ki. Egy nagyon jó és értékes közösség tagja lehettem a szervezet által.

Kosztur András, az MD harmadik elnöke: E tevékenység nagyban hozzájárult a szakmai kapcsolataim kiépítéséhez. Sokat jelentettek számomra azok a szakmai észrevételek és megjegyzések, melyeket ettől a közösségtől kaptam. Azonban nemcsak karrierépítés szempontjából volt fontos az itt eltöltött pár év, hanem rengeteg barátság is köttetett, igazán erős csapatot alkotva dolgozhattam együtt diáktársaimmal.

Fazekas Andrea, a szervezet jelenlegi elnöke: Tagjaink nemcsak különböző tudományterületeken végeznek kutatást, hanem földrajzilag is szétszórtan élünk, éppen ezért a szervezetnek fontos szerepe van abban, hogy összefogja a doktoranduszokat. Én magam is Budapesten élek és dolgozom, így az MD egyfajta kapocs, mely a szülőföldemhez, Kárpátaljához köt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó