Letelepedési engedélyt kapnak a háború elől menekülő ukránok az EU-ban

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei rendkívüli intézkedéseket fogadtak el az ukrajnai háború elől menekülők befogadására és azonnali védelmére.

Ezt Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos jelentette be a Twitteren. Az EU egységes abban, hogy életeket mentsen – írta.

https://twitter.com/YlvaJohansson/status/1499406846582530049?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499406846582530049%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fhu.euronews.com%2Fmy-europe%2F2022%2F03%2F03%2Felfogadta-az-eu-automatikus-letelepedesi-engedelyt-kapnak-a-haboru-elol-menekulo-ukranok

Ylva Johansson a Belügyi Tanács rendkívüli ülését követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: a tagállamok döntése értelmében különleges státusz megadásával ideiglenes védelmet biztosítanak az ukrajnai háború elől menekülőknek az Európai Unióban.

A döntés értelmében a háború elől menekülők a gyorsított eljárás lefolytatását követően tartózkodási engedélyhez jutnak,

valamint hozzáférést az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget az uniós munkaerőpiacon.

A konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerült ukrán állampolgárok, illetve Ukrajnában élők, valamint családtagjaik az Európai Unió egész területén jogosultak lesznek védelemre. Szintén védelemben részesülnek az EU-ban azok az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó, nem ukrán állampolgárok és hontalanok, akik nem tudnak visszatérni származási országukba vagy régiójukba.

Azok, akik csak rövid időre tartózkodnak jogszerűen Ukrajnában és biztonságosan vissza tudnak térni a származási országukba, nem tartoznak e védelem hatálya alá.

Mindazonáltal számukra az átutazáshoz lehetővé kell tenni az EU területére történő belépést, hogy hazatérhessenek.

Az ideiglenes védelemről szóló irányelvet pénteken hirdetik ki, ezt követően azonnal hatályba lép, és egy évig lesz érvényben.

Szükség esetén legfeljebb kétszer egyéves időszakra meghosszabbítható.

Az Európai Bizottság azonban bármikor javasolhatja az ideiglenes védelemre vonatkozó irányelv hatályának megszüntetését is, ha azt az ukrajnai helyzet lehetővé teszi.

Február 24-e óta több mint egymillió ukrán menekült el az országból a háború elől, több mint 547 ezren érkeztek Lengyelországba, 133 ezren Magyarországra és további 88 ezren más uniós országokba.

Háborús élő hírfolyamunkat itt találja:

Élő, 8. nap – Ma akár véget is érhetne a háború

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó