Menekülthullám: Kárpátalján elszabadultak az ingatlanárak

elszabadult ingatlanár

A Kárpátalját elárasztó menekültáradat napok alatt átrendezte az ingatlanpiacot. Egyesek hatalmas hasznot húznak belőle. A megyében mára gyakorlatilag elfogytak a bérelhető szálláshelyek. A katonai közigazgatás vezetője pénzügyi vizsgálattal fenyegette meg a nyerészkedőket.

A megyei válságstáb becslése szerint már eddig 60 ezer menekült jött Kárpátaljára, s folyamatos az utánpótlás. Többségében szociális ellátóhelyeken próbálják átvészelni a háborút, ami miatt elhagyni voltak kénytelenek otthonaikat. Ugyanakkor megjelent egy nagyon tehetős réteg is, amely elképesztően nagy pénzeket fizet egy-egy lakásért, házért. Ungváron és a nagyobb városokban mára havi ezer dollár alatt szinte képtelenség albérlethez jutni, de már ennyiért sem lehet lelni, mert egyszerűen nincs. Faluhelyen is több száz dollárt fizetnek egy-egy ideiglenes otthonért, de már ott sem nagyon lehet találni kiadó házat vagy akár szobát.

A jelenség hatására már most legalább 20 százalékkal megemelkedtek az értékesítésre kínált ingatlanok árai, s szakértők szerint ez csak a kezdet, mert elképzelhető, hogy a nagyon tehetős réteg most ingatlanfelvásárlásba kezd Kárpátalján befektetési céllal.

A pokolian elszabadult bérleti díjakra reagálva Viktor Mikita katonai kormányzó csütörtöki sajtótájékoztatóján mélyen elítélte a nyerészkedőket, kilátásba helyezve adóhatósági és rendőrségi ellenőrzéseket is. Azt mondta, lista készülhet azokról, akik visszaélnek a helyzettel, ami után pénzügyi szankciókról születhetnek döntések.

Közben az önkormányzati szervek és az önkéntesek figyelmeztetnek: Kárpátalja lassan eléri menekültügyi kapacitásának végét, ezért arra kérik az érintetteket, inkább Ivano-Frankivszk, Voliny, Ternopil, Csernyivci megyébe tartsanak, mert ott nyugalmasabb ilyen téren a helyzet. Kárpátaljánál csak a szomszédos lembergi régióban kritikusabb a helyzet, ott két napot kell fagyoskodni a sorban az utcán, hogy az ember beférkőzhessen a vasútállomásra, ahonnan Lengyelországba kívánnak utazni a legtöbben.

Forrás:
KISZó/Fotó:Facebook

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó