Széljegyzet: Gondolatok omló ég alatt

Ukrajnában második hete tart a barbár pusztítás, a szorongás, az ártatlan gyerekek, védtelen öregek halála feletti gyász… Nem maguktól jöttek, hanem orosz tankokkal, harckocsikkal, vadászrepülőkkel hozták. Nem vírus terjeszti, hanem a hatalom, a birtoklás vágya. Pedig mély igazság rejlik Sánta Ferenc kiváló novellista gondolatában: „Nincs olyan érdek, amely megérne egy háborút, akármilyen érdeknek legyen az feltüntetve”.

Horváth Sándor

Pedig a történelem számtalanszor bizonyította, a tirannusok hosszú távon sohasem lehetnek győzők. Nem Xerxész tettét dicsérik kőbevésett feliratok, hanem Leonidászét, pedig a háromszázból senki nem tért vissza Spártába a Thermopülai-szorosból.

S azt se felejtsük, a támadók nem csupán értékeinket akarják elpusztítani, életformánkat készülnek felszámolni, ideológiájukat ránk kényszeríteni. Márai Sándor így fogalmazta meg: „A háború nemcsak azért a legnagyobb szerencsétlenség, mert az emberi életek millióit pusztítja el – egy járvány, az időjárás változása is elsöpri emberéletek százezreit –, hanem sokkal inkább az emberi lélek és műveltség területén végzett vészes pusztításai miatt”.

Most sokakat kerít hatalmába az elkeseredettség, félünk és féltjük szeretteinket. Már-már elveszítjük hitünket.

Minden szorító körülmény ellenére erősítsük meg szívünket, higgyünk a jó, az emberi értelem és humánum győzelmében. Ha majd a fehér galamb elhozza a béke olajágát, ne feledjük Malála Júszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni születésű emberjogi aktivista szavait: „Mindig megdöbbenek azon, hogy az emberek mennyire magától értetődőnek tartják a békét. Én mindennap hálát adok érte”.

Üljünk le családi, baráti körben. Hajtsunk fejet azok emléke előtt, akik értünk áldozták a legdrágábbat, az életüket. Gondoljunk az óvóhelyeken szorongókra, az otthonukat elhagyni kényszerültekre. Mindazokra, akik hiányt szenvednek. A közösség erőt, biztonságot ad, bátorít, oldja a szívet markoló fájdalmat.

Kapaszkodjunk a hit, a remény és a szeretet bizonyosságába, s emeljünk fel másokat. Most ennek van itt az ideje.

Kiemelt kép: AP Photo

Forrás:
KISZó/Horváth Sándor

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó