Kiderült, hogyan fog zajlani a 2022-es felvételi kampány

Az oktatási miniszter az idei, egyszeri alkalommal módosított felvételi kampány újdonságairól beszélt.

Szerhij Skarlet elmondta, a változtatások fő célja a felvételi rendszer átláthatóságának megtartása, különösen a költségtérítés helyre jelentkezők esetében, illetve a korrupciós kockázatok elkerülése.

Felvétel az ifjú szakember (molodsij bakalavr) szakokra

Ahhoz, hogy a végzősök erre a képzési formára jelentkezzenek, mindössze egy felvételi kérvényt és egy motivációs levelet kell benyújtaniuk.

Azok, akik olyan szakképzésre jelentkeznek, ahol szükséges a szakmai felmérő (tvorcsij konkursz), át kell esniük ezen a vizsgán, és az ott kapott pontszámát veszik figyelembe a felvételizők rangsorolásánál.

Az összes többi szak esetében az állami ösztöndíjas helyekre jelentkezőknek felvételi elbeszélgetésen kell részt venniük a vizsgák vagy felmérők helyett.

Önköltséges helyekre való jelentkezés esetén nem szükséges a felvételi elbeszélgetés, csupán a kérvényt és a motivációs levelet kell benyújtaniuk.

Felvétel alapképzési (bachelor) szakokra

A szakmai felmérőt igénylő alapképzésre történő jelentkezéshez szükséges a teljes középfokú végzettséget igazoló bizonyítvány, a felvételi kérvény,  a motivációs levél, valamint a szakmai felmérő teljesítése, amely pontszám alapján kerül besorolásra a jelentkező.

Állami ösztöndíjas helyekre más szakokon, beleértve a Humán tudományok (kivéve a Filológia), Társadalom és magatartástudományok, Újságírás, Jog, Vendéglátás, Nemzetközi kapcsolatok szakot, a jelentkezéshez szükséges a felvételi kérvény, a több tantárgyat magába foglaló multiteszt eredménye, illetve a motivációs levél.

Mint arról korábban beszámoltunk, az idén rendhagyó módon zajlik az érettségi. A hagyományos ZNO helyett egy multitesztet dolgoznak ki, amely 60 feladatból áll és három tantárgyat egyesít (úgy tervezik, hogy tantárgyanként 20 kérdés lesz ukrán nyelvből, matematikából és Ukrajna történetéből). A feladat megoldására 80 perc áll a rendelkezésre. Hangsúlyozzák, ez még csak egy vázlat, egyelőre nem végleges, hogyan fog kinézni, és hogyan fogják értékelni a tesztet.

Az önköltséges finanszírozási formájú alapképzésre csak motivációs levelet és felvételi kérvényt kell benyújtani.

Felvétel a mesterképzési (magister) szakokra

Állami ösztöndíjas helyekre jelentkezőknek felvételi kérelmet, motivációs levelet kell benyújtaniuk, valamint szakmai kompetencia vizsgát kell tenniük.

Az önköltségeseknek csupán a felvételi kérelmet és a motivációs levelet kell benyújtaniuk.

A Jog és a Nemzetközi jog szakra való felvételikor a végzősöknek teljesíteniük kell egy 3 tantárgyból álló szakmai vizsgát, illetve motivációs levelet kell írniuk.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat itt olvashatja!

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó