Kitüntették Szabó Konstantin görögkatolikus papot

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Magyarország Ungvári Főkonzulátusán adták át csütörtökön.

Simon Rita

Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából Szabó Konstantin koncházai áldozópap, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye görögkatolikus papja részére a görögkatolikus egyházban a magyar nyelv ápolása érdekében végzett áldozatos tevékenysége, illetve a fiatal papság számára útmutatást nyújtó nevelőmunkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést adományozta.

Az elismerést Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja nyújtotta át.

Szabó Konstantint Demkó Ferenc atya terjesztette fel a kitüntetésre.

A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöki helynöke, a Beregszászi Magyar Esperesi Kerület görögkatolikus esperese elmondta, úgy érzi, a magyar állam elismerése részben az egyházmegyének és az elődeinek is kell, hogy szóljon.

Az, hogy az ember milyen családba születik, az Úristen gondviselésének az eredménye. De ahhoz, hogy elérjünk valamit, akarat is kell, tettekre van szükség. És Szabó Konstantin sokat tett az elmúlt évek alatt, és tesz most is – fogalmazott Demkó Ferenc.

Szabó Konstantin megjegyezte, hálás azért, hogy ilyen családba, egyházmegyébe született. A legnehezebb időkben sem állt félre, hanem felvállalta a munkát, és amikor 1982-ben, a kommunizmus idejében meghallotta a Jóisten hívását, elindult az úton. Akkor nem is gondolta, miket fog megélni, és milyen történelmi események részese lesz majd…

Gondolatait a Zsoltár szavaival zárta: amikor jót adsz Istenem, akkor hálával legyen teli a szívem, amikor megpróbáltatásokat adsz, akkor add, hogy nagyon sok türelem és szeretet legyen bennem.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó