Szabó József: minden este sírva hajtom álomra a fejem │KISZó-interjú

A gyomorműtéte után már kijevi otthonában lábadozó 82 éves Szabó József semmi pénzért nem hajlandó elhagyni az ukrán fővárost. Az elmúlt héten az egykori vb és olimpiai bronzérmes szovjet válogatott futballista, a Dinamo Kijev és a kárpátaljai labdarúgás legendás játékosa, illetve edzője azt nyilatkozta egy ukrán sportcsatornának, ha a kora és egészsége engedné, ő is gépfegyvert ragadna és a határig űzné az oroszokat. Azt mondta, arról álmodik, hogy kirúgják az oroszokat a hazájából. Szabó József sem gondolta volna, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, elcsukló hangon nyilatkozott a Kárpáti Igaz Szónak a háború borzalmairól.

Szabó Sándor

Az ungvári születésű egykori labdarúgó a háború kitörése előtti napokban feküdt be egy kijevi kórházba. A klinikán volt, amikor az oroszok lerohanták Ukrajnát. A légiriadók miatt az éjszakákat a pincében, a nappalokat a kórteremben töltötte. Többszöri halasztás után nyombélfekéllyel műtötték meg. A napokban engedték haza, a belvárosi lakásában lábadozik. Az operáció miatt sokat fogyott, szigorú diétán van, de napról napra jobban érzi magát.

– A lehetőségeimhez mérten igyekszem segíteni az itt maradt rászorulóknak – mondta a legenda, aki minden napot nagyon nehezen él meg. – Ha nincs légiriadó, akkor kimegyek bevásárolni, sétálni. Minap a patikában kifizettem egy férfi gyógyszereit, mivel ő nem tudta volna kiváltani azokat. Nem vagyok milliomos, de nincsenek anyagi gondjaim, én ezzel tudom most támogatni a nehéz helyzetbe került embereket.

Minden este sírva hajtja álomra a fejét az országban történő dolgok miatt, árulta el Szabó, s közben a hangja is elcsuklik a vonal túlsó végén.

– Napi szinten növekszik a háborúban elhunyt gyermekek száma, akik már soha nem nőhetnek fel, így családjuk sem lehet – fogalmazott a legendás játékos, akinek a Kárpátokban is van háza, tehát eljöhetett volna, mégis maradt. – Hívtak engem már Magyarországra is a barátaim, de én semmi pénzért nem vagyok hajlandó elmenni innen. Ha a jó Isten úgy rendelte el, hogy most és itt kell meghalnom, akkor állok elébe, semmitől sem félek. A város központjában lakom, itt kevésbé hallani a külvárosokban zajló bombázásokat.

Elmondta, György fia hazajött Amerikából és jelentkezett katonának, az oroszok ellen harcol.

Nagyon félti, ugyanakkor egyetért ezzel a döntésével. Hozzátette, a háború kezdete óta nem hajlandó beszélni az egykori orosz csapattársaival.

Az ukrán futball jövőjével kapcsolatban kiemelte, évtizedeknek kell eltelnie, hogy újra arra a szintre emelkedjen a klubfoci, mint amilyen a háború előtt volt. De előbb véget kell vetni e szörnyűségnek, csak azután lehet beszélni a fociról. A légiósok elhagyták az országot és kérdéses, visszatérnek-e Ukrajnába.

A Dinamo Kijev jövője is kérdéses. Nincs jóban a Szurkisz fivérekkel, ugyanis állítása szerint több alkalommal is felültették.

– Azt olvastam, hogy a Dinamo tulajdonosa és a testvére úgy hagyta el az országot az éj leple alatt, mint két patkány, ezek után nem gondolnám, hogy visszatérnek Kijevbe – fogalmazott az országos Football csatorna szakkommentátora. – Abban bízom, hogy nem szűnik meg a nagy múltú fővárosi klub, de most még nem látom a csapat jövőjét.

Szabó József felelevenítette azt is, hogy amikor moszkvai csapatok ellen lépett pályára, az újságírók a mérkőzések előtt, magyar nemzetisége miatt, „lefasisztázták”, volt, hogy „le is nácizták”. Dühös voltam emiatt. És ki lett a fasiszta? Ők maguk a fasiszták! – háborgott.

Arra a kérdésünkre, hogy támogatná-e Mircea Lucescu, az ukrán Dinamo Kijev román vezetőedzőjének azon javaslatát, mely szerint a Dinamóból és a Sahtarból egy csapatot hozzanak létre, azt válaszolta, hogy ez soha nem működne.

– A két klubnak különböző a történelme és a múltja, nem tartom ezt szerencsés ötletnek – mondta.

A háború február 24-i kitörése után több egykori és jelenleg is aktív ukrán élsportoló ragadott fegyvert hazája védelmében. Az ukrán sport két élő legendája, Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és testvére, Volodimir az elsők között jelentette be, hogy készek fegyvert fogni hazája védelmében. A nehézsúlyú világbajnok Olekszandr Uszik és Vaszil Lomascsenko, a WBO pehelysúlyú, WBO szuperpehelysúlyú, WBA, WBO és WBC könnyűsúlyú ökölvívó világbajnoka is így tett. Uszik a napokban visszatért Angliába, hogy folytassa a felkészülést az Anthony Joshua elleni, sokak által várt visszavágóra. Önkéntes járőrként szolgál Kijevben Szerhij Sztahovszkij, a Federer-verő egykori ukrán teniszező és Olekszandr Alijev 28-szoros ukrán válogatott labdarúgó. Fegyverrel védi Ukrajnát a Dinamo Kijev és a szovjet labdarúgó-válogatott egykori oszlopa, a lassan 64 éves Volodimir Bezszonov. Fegyveres szolgálatra jelentkezett három pekingi ukrán olimpikon, a szkelatonos Vladiszlav Heraszkevics, a sílövő világbajnoka, Dmitro Pidrucsnij és a síugró Dmitrij Mazurcsuk, valamint a biatlonban világbajnoki címet nyerő Anasztaszija Merkusina is.

Ungváron újraindul a gyerekfoci

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó