Újabb magyarországi segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára

Április 7-én több kamion segélyszállítmány érkezett Kárpátaljára a Hungary Helps Program keretében és a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében. Az adomány átadására a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás tiszasalamoni humanitárius segélyeket gyűjtő bázisán került sor. A rakomány tartós élelmiszerekből, ivóvízből, higiéniai cikkekből és takaróból áll.

Varga Brigitta

– Március 16-án  a Hungary Helps – Magyarország Segít Program keretében egy több elemből álló támogatást nyújtó projekt indult el Kárpátalján – fejtette ki Kudlotyák Krisztina helyi projektfelelős.

A program az Egytálétel akcióval indult, melynek keretében több száz meleg ételt juttatnak el a menekültek és rászorulók részére. A kezdeményezés másik fontos eleme az ivóvíz projekt.

Utóbbi lényege, hogy olyan közösségeket támogat az anyaország, ahol fennakadások adódtak az ellátás során.

A magyar kormány támogatásával megvalósuló program révén helyi vállalkozókat is segítenek, hiszen a mostani szállítmányt a sajáni ásványvizet palackozó üzemtől vásárolták. Korábban már Lembergbe is küldtek egy 14 ezer, 1,5 literes üveg ásványvízből álló segélyadományt. Ugyanilyen szállítmány érkezett Kárpátalja részére.

A Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet folyamatosan támogatja az ukrajnai menekülteket. A szervezet nemcsak a Kárpátaljára érkezők ellátásában segédkezik, hanem Ukrajna számos megyéjébe is juttatott már adományokat.

– Mint korábban, a mai nap folyamán is legfőképp élelmiszerek, higiéniai termékek és takarók érkeztek Ukrajnába a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából – jelentette ki Gerevich János, a Magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai-kárpátaljai kirendeltségének vezetője. – Ebből két kamion tovább indul Lembergbe, ahonnan továbbítják majd azokba a városokba, ahol a lakosság szükséget szenved. Ezenfelül egy kamion érkezik majd Beregszászba is, valamint egy marad Tiszasalamonban, a megyei közigazgatási hivatal logisztikai bázisán. A szervezet célzottan azokat a szállásokat látja el a szükséges eszközökkel, ahol a menekültek hosszabb távon vannak elszállásolva.

Eddig 30 kamionnyi, összességében mintegy 400 tonna segélyt küldött Ukrajnába a jótékonysági szervezet.

A válsághelyzet kialakulása óta a megyében 419 menekültszállást hoztak létre. Eddig 132 helyre jutott az anyaországi segítségből. Van egy logisztikai csapat, melynek tagjai személyesen keresik fel ezeket a helyszíneket és felmérik az ott élők igényeit. Ezek alapján elmondható, hogy legtöbbször háztartási gépekre van szükség, ugyanis a szállást adó létesítmények többsége óvoda, iskola, kollégium. Az ott található felszerelések nem elegendők ennyi ember ellátására.

– Az Eurocar gyár területén létrehozott humanitárius raktárba folyamatosan érkeznek a szállítmányok – fogalmazott Miroszlav Bileckij, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás első elnökhelyettese. – Szinte éjjel-nappal folyik a rakodás. Most újabb humanitárius segélyszállítmány érkezett Magyarországról, melynek jelentős része ivóvíz.

Ez óriási segítség, ugyanis tudomásunk szerint az aktív harcok területein rengeteg káros anyag került a hálózatba.

A másik szállítmány tartós élelmiszert és higiéniai cikkeket is tartalmazott. Mindezt napokon belül az úgynevezett forró pontokra továbbítjuk. Továbbra is szükségünk van tartós élelmiszerekre és gyógyszerekre.

Kárpátalján hivatalosan 110 ezer menekültet tartanak nyilván, de becslések szerint a harci cselekmények övezetéből menekülők közül 380 ezren találtak menedéket Ukrajna legnyugatibb megyéjében.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó