Börtönnel büntetnék Ukrajnában a mozgósítás elől külföldön bujkáló férfiakat

Ukrán honatyák egy csoportja a napokban olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely büntetőjogi felelősséget javasol azon ukrán hadköteles férfiakkal szemben, akik a hadiállapot idején illegálisan hagyták el az országot – közölte a Tsn.ua.

A 24 képviselő, aki kidolgozta a tervezetet, abban bízik, hogy a börtönbüntetés bizonyára sokakat elriaszt attól, hogy háború idején elhagyják az országot. Amennyiben a parlament megszavazza a tervezetet, a bűncselekmény büntetési tételének alsó határa öt, a felső pedig tíz évig terjedő szabadságvesztés lenne. A tervezet értelmében a hadköteles férfiaknak haza kéne térniük a hadiállapot kihirdetésétől számított 15 napon belül.

A büntetőjogi felelősség alól mentesülnek azok a hadkötelesek, akik:

  • korlátozások miatt nem tudják elhagyni azt az országot, amelyben tartózkodnak
  • állandó kórházi kezelésre szorulnak
  • természeti és egyéb katasztrófák sújtotta vidéken tartózkodnak
  • kiküldetésben vannak.

Egy szintén most beterjesztett jogszabálytervezet büntetőjogi felelősségre vonást vezetne be Ukrajnában azokra a hadköteles korú, azaz 18 és 60 év közötti férfiakra, akik hadiállapot idején jogellenesen próbálják meg elhagyni az országot. Ilyen esetekben a vétség 85-től 170 ezer hrivnyáig terjedő pénzbírsággal, súlyosabb esetben háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető. A törvénytervezet értelmében a közfeladatot ellátó tartalékosokat akár 10 évre is eltilthatják a közfeladatok ellátásától, amennyiben kibújnak a mozgósítás alól.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó