Ukrajna több millió MWh villamos energiát exportálna Európába

A villamosenergia-fogyasztás csökkenése miatt Ukrajna jelentős felesleggel rendelkezik, így évente akár 15-16 millió MWh-t is hajlandó lenne az Európai Unióba exportálni – jelentette ki Jaroszlav Demcsenkov ukrán energiaügyi miniszter-helyettes.

A miniszterhelyettes megjegyezte, hogy március 16-án az ukrán villamosenergia-hálózatot teljes mértékben szinkronizálták az ENTSO-E kontinentális európai energiahálózattal, de ez még nem tette lehetővé Ukrajna villamosenergia-kereskedelmét. Elmondása szerint az ország készen áll arra, hogy belépjen az európai piacra, de először meg kell felelnie bizonyos műszaki feltételeknek. Ugyanakkor az ország készen áll bizonyos mennyiségű villamos energia értékesítésére, tekintettel a kereskedelem jelenlegi helyzetére.

„Nagyon fontos számunkra, hogy értékesíteni tudjuk a fennmaradó villamos energiát, ugyanis az infrastruktúra tönkretétele és az emberek távozása miatt jelentős felesleggel rendelkezünk, miközben az atomenergia elég hatékonyan működik” – mondta Demcsenkov.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó