Zelenszkij: félmillió ukránt deportáltak Oroszországba

Ukrajna elnöke arra kérte az Európai Uniót, találjon módot a deportálások leállítására, és segítse az elhurcoltak hazatérését.

„Az Európai Uniónak megvan hozzá az ereje, hogy véghez vigye ezt. Az Európai Uniónak használnia kell ezt az erőt. Amíg Oroszország nem engedi vissza az erőszakkal kitelepített ukránokat, amíg nem engedi el ukrán gyerekek ezreit, addig ne kapjon semmilyen pénz az európai országoktól és vállalatoktól” – mondta Volodimir Zelenszkij az észt parlament előtt felszólalva.

Az elnök szavai szerint „eddig több mint 500 ezer ukránt telepítettek át erőszakkal. Képzeljék el, mit jelent ez. Mintha a megszállók kitűzték volna célul Tallinn egész lakosságnak, vagy az ország polgárai harmadának kitelepítését”.

Zelenszkij üzenetében köszönetet mondott azért a segítségért, amit Észtország nyújtott Ukrajna harcához. Megköszönte, hogy az ország befogadta a háború elől menekülőket, és lemondott az orosz energiahordozókról.

Egy korábbi hír szerint az orosz hatóságok mintegy 100 ezer ukrán állampolgárt deportáltak Szibériába, a sarkkörön túlra.

 

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó