Drasztikus inflációt jósol az ukrán jegybank

2022 márciusában az éves összevetésben számított infláció 13,7 százalék volt, az éves átlagot illetően az ukrán Nemzeti Bank jelenleg 20 százalékot meghaladó inflációt vár, írta a jegybank csütörtöki közleményére hivatkozva a Korrespondent.net hírportál.

A magyarázat szerint az áruk és szolgáltatások árának emelkedése elsősorban a termelési folyamatban jelentkező zavarokból, ideiglenesen megszállt ukrán területeket érintő logisztikai problémákból, a közlekedési infrastruktúrában keletkezett károkból, és az ebből fakadó szállítási nehézségekből fakad. Az infláció növekedéséének mértékéhez hozzájárult, hogy a háború kitörését megelőzően jelentős gyengülése a hrivnya, valamint érezteti hatását az energiahordozók világpiaci árának meredek emelkedése is. Utóbbi hatással van az üzemanyagok árára, amely megmutatkozik az áruk és a szolgáltatások árában is.

A közleményben kiemelték, hogy a Nemzeti Bank és a kormány intézkedéseivel, többek között a hrivnya árfolyamának ideiglenes befagyasztásával, az adócsökkentésekkel, a lakás- és kommunális szolgáltatások árának rögzítésével, valamint az élelmiszerek és üzemanyagok árának hatósági szabályozásával próbálják mérsékelni az infláció mértékét.  Az infláció mértékére várhatóan a mezőgazdasági termékekre kivetett exporttilalom is hatással lesz.

Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint márciusban a fogyasztói árak növekedése 4,5%-ra gyorsult, éves viszonylatban 13,7%-ot tett ki.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó