Drága mulatság a húsvéti kosár megtöltése

A pászkát, tojást, házi kolbászt, főtt sonkát, szalonnát, vajat, sajtot – egyes helyeken tormát és sót is – tartalmazó húsvéti kosár egy négytagú család számára idén körülbelül 972 hrivnyába kerül. Ez 192 hrivnyával (24,6%-kal) drágább, mint tavaly, amikor ugyanazon termékkészlet ára 780 hrivnya volt.

Az Agrárgazdasági Intézet szakemberei által végzett kutatás az ukrán szupermarketek április eleji átlagárai alapján készült.

Jurij Lupenko akadémikus szerint a pászka ára 11,7 százalékkal emelkedett, mindez a hozzávalók – a liszt, a tej és a vaj – drágulásának eredménye.

A legköltségesebb alapanyagok hagyományosan a húskészítmények: a házi kolbász, a főtt sonka és a szalonna. A tejtermékek is lényegesen drágultak.

Az ünnepi kosárba valók listájáról csak a tojás ára maradt a tavaly április eleji szinten (36 hrivnya tucatonként), míg a többi termék ára 11,7-58 százalékkal emelkedett.

„A húsvéti kosár drágulása egyértelműen a háború eredménye: a gazdaságot és a családokat is jelentős anyagi veszteség érte, csökkent a termelés, üzemanyaghiány és áremelkedés lépett fel, illetve nehézségek mutatkoztak a belföldi árumozgásban” – magyarázta Jurij Lupenko.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó