Zelenszkij kétségei: milyen garanciákra lennének hajlandóak Kijev partnerei?

Volodimir Zelenszkij államfő legújabb nyilatkozatában érintette a megtorpanni látszó béketárgyalásokat.

Véleménye szerint az esetleges megállapodás két dokumentumot foglalna magában. Egyrészt külön részleteznék a Kijevet megillető nemzetközi biztonsági garanciákat, másrészt szólt arról is, hogy Oroszországgal kétoldalú egyezményt is alá írhatnának jövőbeni viszonyukról. Erről eddig nem beszéltek a felek, ezt új elemként is lehet értelmezni.

Ami a nemzetközi garanciákat illeti: Zelenszkij elismerte, eddig egyetlen ország sem mondott végleges igent. Megfogalmazása szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország és Törökország részéről lát élénk érdeklődést az Ukrajnának nyújtandó kezességről, de számít Franciaország, Lengyelország és Németország részvételére is. Ugyanakkor hozzátette, hogy a külföldi partnerállamok fegyvert készek lesznek biztosítani Kijevnek, de más aspektusban még nem egyértelmű a helyzet. Sajtótalálgatások szerint arra a kérdésre célozhatott, hogy amennyiben Oroszország ismét megtámadná Ukrajnát, a garanciát vállaló felek beavatkoznának-e a háborúba, vagy csak szemlélői lennének annak, mint most.

Zelenszkij kitért Mariupol ostromára is. Kifejtette, hogy az ott történtek hatással vannak a béketárgyalások menetére. Utalt arra, hogy az orosz erők megkívánják semmisíteni a kikötővárost védő ukrán nemzeti zászlóalj, az Azov tagjait, ami ha megtörténik, visszavetheti vagy akár teljességgel ellehetetleníti a diplomáciai rendezést.

Forrás:
KISZó/Strana

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó