270 ezer tonna segélyt és 924 millió dollár pénzügyi támogatást kapott eddig Ukrajna

A háború 50 napja alatt 270 ezer tonna humanitárius segély érkezett Ukrajnába – jelentette ki Julija Szokolovszka, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője a Humanitárius és Szociális Ügyek Koordinációs Bizottságának munkájáról szóló beszámolójában.

Ezenkívül jelentős mennyiségű élelmiszert vásároltak fel ukrajnai termelőktől, így csaknem 12 millió ukrán számára tudtak élelmiszercsomagokat biztosítani, számolt be az Ukrinform hírportál.

A háború alatti humanitárius segítségnyújtás önkéntes és állami kezdeményezéseinek egyesítése céljából létrehozott SzpivGyija platformra több tízezer kérelem érkezett be, ebből több mint 48 ezret dolgoztak fel eddig.

A Mondd el program keretében pedig az emberek pszichológiai segítségnyújtást igényelhetnek, valamint az internetes portálon jelenthetik az Orosz Föderáció által elkövetett emberi jogi bűntetteket.

Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter kiemelte, az ország nyugati határain, a lengyel, a magyar, a román, a moldovai és a szlovákiai ellenőrzőpontokon a háború kitörését követő első napokban logisztikai központokat hoztak létre, ahová a nemzetközi partnerek temérdek adományt juttattak már el.

Hozzátette, a humanitárius segítségnyújtás legnagyobb központjává Lemberg megye vált, a külföldről érkező segélyszállítmányok 51 százalékát itt fogadják.

Az orosz invázió kezdete óta a világ minden tájáról érkeznek pénzügyi felajánlások, melynek összértéke mára elérte a 924 millió dollárt.

Az Elnöki Hivatal vezetője, Andrij Jermak szerint a legtöbb anyagi támogatás az Egyesült Királyságból (47%), Hollandiából (közel 18%), Csehországból (11%) és az Egyesült Államokból (csaknem 8%) érkezett. A felajánlások jelentős része az ENSZ és a nemzetközi humanitárius segélyszervezetek számláira fut be.

Jermak hangsúlyozta, Ukrajna hálás minden embernek az önzetlen segítségért.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó