Zelenszkij tanácsadója a fegyverek mellett már pénzügyi támogatásra is sürgeti a Nyugatot

Oleg Usztenko, az államfő gazdasági tanácsadója  a The New Yorkernek adott interjújában havi 8 milliárd dollárra becsülte Ukrajna költségvetési hiányát, ezzel szemben Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter korábban „mindössze” havi 5–7 milliárd dollárt prognosztizált.

„Jelentős az ukrán gazdaság vesztesége. Vállalkozásaink csaknem fele nem működik teljes kapacitással. Költségvetési bevételeink jelentősen csökkentek, a hiány pedig nőtt. Ezt finanszírozni kell” – mondta Usztenko.

Hozzátette, nem lenne praktikus, ha Ukrajna kölcsönt venne fel a hiány fedezésére, ám amennyiben a G7-országok 50 milliárd dolláros támogatást biztosítanak, az még legalább hat hónapra megoldaná a helyzetet.

„További anyagi támogatásra van szükségünk, különösen az Egyesült Államoktól. Természetesen az Egyesült Államok eddig is nagyon kedves volt, amikor fegyverrel látott el bennünket. De ez nem elég” – mondta az ukrán államfő gazdasági tanácsadója.

Felszólította továbbá az Egyesült Államokat és a G7 többi tagját, hogy nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást az ukrán kormánynak, amely finanszírozza a háborús védelmi kiadásokat, a szociális juttatásokat és a lakossági támogatásokat.

Usztenko ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a prioritás az energiaembargó bevezetése.

„Ami igazán negatívan hathat, az a kőolajembargó. Azzal eddig nem történt semmi – folyamatosak a tárgyalások, de azok nem vezettek semmire” – mondta.

Elmondása szerint egyes európai országok még több orosz gázt és kőolajat kezdtek vásárolni, mint a háború előtt. Ennek azonban az lehet az oka, hogy ezek az országok megpróbálták növelni energiatartalékaikat az embargóra számítva, amelyet véleményük szerint be is fognak vezetni.

A gazdasági tanácsadó elismerte, hogy Németország és Franciaország a háború kezdete óta csökkentette az orosz kőolajimportot, de megjegyezte, hogy továbbra is nagy mennyiségben vásárolnak ezekből.

Usztenko szerint Washingtonnak fokoznia kellene a nyomást európai szövetségeseire, hogy csatlakozzanak az energiaembargóhoz.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó