(Hogyan) működik az autók vámmentes behozatala? │KISZó-háttér

Volodimir Zelenszkij aláírta a külföldi járművek adómentes vámkezelésére vonatkozó törvényt.

Régóta vita tárgyát képezi az országban a külföldi rendszámú gépkocsik vámkezelési díjának eltörlése vagy annak jelentős csökkentése. Az ukránokat évtizedek óta felháborítja a külföldön vásárolt autók behozataláért fizetendő tetemes summa. Az adók és illetékek összege egy régebbi, kevésbé modern gépkocsi esetében gyakran meghaladta a jármű értékét. A hatóságok többször is mérsékelték a költségeket, ám sosem esett szó a díj teljes eltörléséről. A háború azonban mindent megváltoztatott.

Bujdosó Ivett

Eddig történt…

A háború első heteiben külföldről csak katonai célokra, az állampolgárok evakuálására és humanitárius segélyek szállítására importáltak autókat Ukrajnába.
A kormány március 1-jén lehetővé tette az egyszerűsített eljárást az ilyen célú autóimport esetében, a humanitárius segítségnyújtás közé sorolva ezeket. Mindehhez azonban az illetékes megyei katonai közigazgatás engedélyére volt szükség.

Végül a szabályok enyhülni kezdtek. Kezdetben a kormány minden állampolgár számára lehetővé tette a vámbefizetés elhalasztását. Ehhez a külföldi autók importálásakor kérelmet kellett kitölteni és aláírni.

A vámkezelés teljes megszüntetésére március harmadik dekádjában került sor, amikor a kormány deklaratív alapon engedélyezte bármilyen humanitárius segély behozatalát engedélyek megszerzése nélkül. Ez azonban továbbra is csak a katonai célra importált autókra vonatkozott.

Mi változik?

A parlament által március 24-én elfogadott törvényjavaslat értelmében április 1-jétől eltörölték a járművek vámkezelésére kivetett adókat és illetékeket. Volodimir Zelenszkij államfő azonban csak április 5-én írta alá a törvényt, amelynek értelmében a hadiállapot idejére a magánszemélyek személyautók, pótkocsik és félpótkocsik, motorkerékpárok, valamint a 10 vagy több utas szállítására alkalmas járművek és teherautók vámkezelése során mentesülnek a behozatali vám, az általános forgalmi adó és a jövedéki adó megfizetése alól. Ezek az illetékek az autó piaci értékének 25-30 százalékát tették ki.

Miért van szükség erre?

Az előzetes becslések szerint körülbelül 500 ezer autó ment tönkre az orosz invázió során. További 300 ezret kivittek az országból. Összesen körülbelül egymillió autóval lett kevesebb az ukrajnai géppark. Emellett csökkent az ukránok vásárlóereje, szünetel az ukrán autógyártás.

Valóban teljesen ingyenes?

A teljes vámkezelés ingyenessé válik, bizonyos illetékek azonban megmaradnak. Ilyen a gépjárművek első forgalomba helyezésénél fizetendő nyugdíjjárulék, amely az autó értékétől függően 3, 4 vagy 5 százalék lehet. Olcsóbb jármű esetében alacsonyabb, drágábbnál arányosan magasabb.

Továbbá megmarad a környezetvédelmi osztályba történő besorolás után fizetendő díj, amennyiben nincsenek erre vonatkozó adatok a forgalmi engedélyben.
A nyilvántartásba vételért, a forgalmi engedély és a rendszámtábla kiadásáért is fizetni kell a rendőrség szervizközpontjaiban. Becslések szerint az autó korától és értékétől függően ez nagyjából 5-10 ezer hrivnyát jelent.

A vámmentesség nem vonatkozik a már az országban lévő külföldi rendszámú járművekre.

Fontos tudni, hogy a törvény szerint a személygépkocsi-vámkezelés kedvezményes feltételei nem lesznek állandóak. Az engedményeket csak a hadiállapot idejére szabták ki, amely február 24-től tart.

Rövidebb procedúra

Vita Mirosnicsenko, a PwC professzionális tanácsadói és könyvvizsgálói szolgáltatásokat kínáló cég vámszabályozási és nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó részlegének ukrajnai vezetője kifejtette, a törvény szerint a külföldi rendszámú autókat egyszerűsített eljárás során kell nyilvántartásba venni.

Ez azt jelenti, hogy a vámhatóságoknak legfeljebb egy órájuk van a behozatali procedúra elvégzésére. Ennek a mechanizmusnak a megvalósításához hamarosan rendelettervezetet tesznek közzé.

Költségvetési hiányt eredményez(het)

A szinte ingyenes lehetőség jó hír azoknak, akik erre készültek, de a magas adók miatt nem tudtak vagy nem akartak belefogni. Ennek a döntésnek azonban árnyoldala is van: az állami költségvetésből kimaradó bevételek.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Jevropejszka Pravdának adott interjújában kifejtette, a háború miatt a márciusi vámbevétel a tervezett 39 milliárd hrivnya helyett csak 7 milliárd hrivnya lett.

Mi vár az autóvásárlókra?

Mint már említettük, az állampolgároknak az autó árának 3-5 százalékát a Nyugdíjalap kasszájába kell befizetni. 190,15 hrivnyát a regisztrációért, 114 hrivnyát a formanyomtatványokért és 135 hrivnyát a rendszámokért.

A jelenlegi helyzetben további nehezítés, hogy a hadiállapot idején a 18-60 év közötti férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát. Egyszerűen fogalmazva, többnyire a nők mehetnek külföldre autót vásárolni és azt az országba behozni.

Igaz az is, hogy lehetőség van külföldi autó vásárlására anélkül, hogy elhagynák Ukrajnát. Ezt megteheti egy vagyonkezelő, akinek a leendő autótulajdonos közjegyzői meghatalmazást ír.

Másik lehetőség az Ukrajnába autókat importáló cégek szolgáltatásainak igénybevétele. Ezekért a szolgáltatásokért azonban borsos árat, 400-1000 dollárt kell fizetni.

Megkötések vonatkoznak az autó származási országára. Mivel a tengeri szállítás gyakorlatilag leállt, szinte lehetetlen az autóimport az Egyesült Államokból, Koreából vagy Grúziából. A hajók az Európai Unió országaiban is kiköthetnének, ahonnan szárazföldön szállítanák Ukrajnába az autókat, ám ez lényegesen drágább lenne.
Így az egyetlen racionális megoldás az idő és a pénzügyek tekintetében továbbra is az EU autópiaca. Vita Mirosnicsenko emlékeztet, hogy Oroszországból és Belaruszból már 2019 óta tilos az autók behozatala.

Példa

A vámkezelés költsége függ az autó korától, a motor térfogatától és típusától, valamint a beszerzési ártól.

Például egy tízéves, 1500 köbcentis dízelmotorral felszerelt, az EU-ban 5000 euróért megvásárolható autó vámkezelése körülbelül 2800 euróba került. Egy 8000 euró értékű, ötéves, azonos jellemzőkkel rendelkező autó vámkezelése 2975 euró volt. A logika szerint a költségek 30 százalékkal, egyes esetekben akár 70 százalékkal is csökkenhetnek.

Ukrajnának szüksége van új autókra, de…

Bacsó Róbert

Jól hangzik az ingyenes vámkezelés, ám állami szinten nem kifizetődő – véli Dr. Bacsó Róbert közgazdász.

Véleménye szerint lakossági szinten költséghatékony döntés született, ám ha globálisan nézzük, az állam pénzügyileg rosszul jár.

– Az eddig fizetendő 20 százalékos általános forgalmi adó, jövedéki adó és 10 százalékos behozatali adó helyett marad a Nyugdíjalap néhány százalékos bevétele, illetve a regisztrációs díjak. Ez országos viszonylatban elenyésző – fejtette ki a közgazdász.

Dr. Bacsó Róbert hozzátette, az állami büdzsé így is jelentős összegeket fordít a hadikiadások finanszírozására, illetve milliárdokat csoportosít át más területek költségvetéséből, így ez a döntés további bevételkiesést eredményez.

A lehetőséggel a viszonteladók és az autókereskedések élnek majd

Popovics Sándor jogász szerint a módosítás miatt sem lehet nagy keresletre számítani az autók behozatala terén. Lapunk megkeresésére adott válaszában kifejtette, csökkent a lakosság vásárlóereje, ezért az emberek jobban meggondolják, mire költenek.

Popovics Sándor

– Véleményem szerint ezzel a rendelkezéssel az autókereskedők járhatnak jól, amennyiben 10-20 autót felvásárolnak, majd azokat szinte ingyen behozzák az országba.

A türelmesek kivárnak, és a későbbiekben piaci áron adnak túl portékáikon.

Természetesen ez jelentős anyagi befektetést igényel, illetve a hadköteles férfiakra érvényes korlátozott határátlépés is gátló tényező – magyarázta Popovics Sándor.

A jogász hozzátette, amennyiben mégis sikeres lesz a kezdeményezés, úgy az állami költségvetés jelentős összegektől eshet el.

– Hasonlóan járt el a kormány az üzemanyag jövedéki adójának eltörlésével és az áfakulcs 20 százalékról 7 százalékra történő csökkentésével. Mindez jelenleg kedvező a lakosság számára, ám a milliárdos adókiesés a jövőben hátrányosan hathat – fejtette ki.

Mint megtudtuk, a törvény rövid és átlátható, ám érdemes megvárni a kormány által kidolgozott részletes leírást.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó