1,4 milliárd hrivnya költségvetési hiányt és több órás sorokat eredményezett a vámmentes autóbehozatal

Olekszandr Scsuckij, az Ukrán Állami Vámszolgálat első helyettes vezetője sajtótájékoztatót tartott az ukrajnai határhelyzetről. A tisztviselő szót ejtett arról is, miért kell a humanitárius segélyek behozatalára vonatkozó nyilatkozatokat elektronikusan benyújtani, valamint az adómentes vámkezelés hatásairól.

A KISZo.news tájékoztatása szerint Scsuckij emlékeztetett arra, hogy az egyszerűsített autóbehozatal elsősorban a fegyveres erők szükségleteit voltak hivatottak kielégíteni, illetve a humanitárius segélyszállítmányok bejutásának megkönnyítését szolgálták.

„A szomszédos európai országok vámhatóságaival együttműködve leegyszerűsítettük az átjutást, így lehetőség nyílt arra, hogy az aktív harci területeken küzdőket mihamarabb ellássuk a szükséges eszközökkel” – fejtette ki Olekszandr Scsuckij.

Mint elmondta, az adómentes autóimport miatt kígyózó sorok állnak a határátkelőkön. Több mint 14 ezer autót vámkezeltek a kedvezményes törvényi kereteken belül.

„Foglalkozunk a határon várakozó járművek számának csökkentésével, és a fontosabb rakomány Ukrajna területére való bejutásának megkönnyítésével. Jelenleg több javaslatot is mérlegelnek a parlamentben” – mondta az első helyettes vezető.

Hozzátette, erre azért van szükség, mivel a közelmúltban olyan helyzet is előállt, hogy a határ túloldalán 6 órán át várakozott egy mentő- és egy tűzoltóautó, amelyekre a harci zónában volt szükség.

A sorok a humanitárius javak áthaladását is korlátozzák, ami már amúgy is kritikus, mert azokra a termékekre a fronton van szükség.

„A fronton percekben, másodpercekben számolják az időt, a több órás várakoztatás szörnyű időpocsékolás! A helyzet megoldásához az önkéntes szervezetek együttműködésére van szükség, hogy regisztrálják a rakományt az állami vámhivatal elektronikus szolgálatán keresztül, így látjuk a humanitárius segélyek hollétét, tehetünk áthaladásuk felgyorsításért” – tette hozzá Scsuckij.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a járművek autók kedvezményes vámkezelése miatt a becsült költségvetési hiány meghaladja az 1 milliárd 400 millió hrivnyát.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó