A kormány módosította az átlagkereset számításának szabályait

A Miniszteri Kabinet a hadiállapot sajátosságait figyelembe véve módosította az átlagbér számításának rendjét – számolt be a gazdasági minisztérium sajtószolgálata.

„A kormány a háborús idők sajátosságait figyelembe véve módosította az átlagbér számítási rendjét. Ez lehetővé teszi az átlagkereset helyes kiszámítását azoknál a vállalkozásoknál, amelyek a harcok miatt kénytelenek beszüntetni tevékenységüket” – áll a közleményben.

Az átlagkereset helyes kiszámítása a munkavállalókat megillető juttatások – az éves szabadság és annak fel nem használt kompenzációja, a kiküldetések összege, a katonai szolgálat alatt folyósított átlagkereset – kiszámításához szükséges.

Az illetékesek a következő módosításokat tervezik:

  • a felszámolási időszakból kiveszik azt az időt, amely alatt a háború következtében hiányoznak a munkavállaló fizetéséről szóló adatok;
  • ha a munkavállaló részben ledolgozta azt az időt, amiért a prémium és/vagy egyéb kiegészítések járnak, az átlagkereset meghatározásakor a ténylegesen felszámolt prémium összegét veszik figyelembe.

Mint arról beszámoltunk, a munkaadók háromnegyede a háború alatt népszerűtlen intézkedések meghozatalára kényszerült: nem fizették vagy csökkentették a béreket, elbocsátották alkalmazottaikat.

Ukrán munkaerőpiac: bércsökkentés, leépítések országszerte

 

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó