Világbank-csoport: 2024 végéig emelkedni fognak az üzemanyag- és az élelmiszerárak

A háború eredményeként 2024 végéig folyamatosan emelkedni fog az energiahordozók és az élelmiszerek világpiaci árai, és elérik a történelmi maximumot – áll a Világbank-csoport jelentésében.

Az elemzők szerint az energiahordozók 2022-ben több mint 50 százalékkal drágulnak, és csak 2023-2024-ben stabilizálódnak. A mezőgazdasági cikkek és a fémek költsége idén közel 20 százalékkal emelkedik.

Az irányadó Brent kőolaj a logisztikai és kitermelési szabályok változása miatt 2022-ben is hordónként 100 dollár marad, azaz 40 százalékkal több, mint 2021-ben – ez 2013 óta a legmagasabb érték.

A földgáz ára Európában 50 százalékkal, a széné 80 százalékkal drágul.

A búza tarifája 2022-ben várhatóan több mint 40 százalékkal emelkedik a tavalyi évhez képest. A szakemberek szerint ez érinteni fogja az élelmiszer-exportáló országokat, különösen Ukrajnát és Oroszországot.

A fogyasztói árak a következő három évben az elmúlt öt év átlaga felett maradnak. Amennyiben a háború elhúzódik, az árak tovább emelkedhetnek (és ingadozhatnak).

„Az 1970-es évek óta ez a legnagyobb sokk a fogyasztási cikkek piacán. Ezt tovább súlyosbítja az élelmiszer, az üzemanyag és a műtrágya kereskedelmének korlátozásai. Ezek növelik a stagfláció valószínűségét” – mondta Indermit Gill, a Világbank méltányos növekedésért, a pénzügyekért és az intézményekért felelős alelnöke.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó