Embertelen sorok: a határon tájékozódott Kárpátalja kormányzója

Hatalmas sorok torlódtak fel az elmúlt napokban a magyar-ukrán, valamint a szlovák-ukrán határátkelők kilépő oldalán. Ennek legfőbb oka, hogy rengeteg ukrán állampolgár szeretne élni a vámmentes autóbehozatal lehetőségével, ugyanis az erre vonatkozó jogszabály július 1-én hatályát veszti.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szlovákia irányából az ungvári, Magyarország felől a csapi és az asztélyi határátkelőn lehet nyilvántartásba vetetni ezeket a külföldön vásárolt járműveket. Az érintett határállomások szlovák, illetve magyar oldalán az elmúlt napokban több kilométeres kocsisor torlódott fel, amely napról napra csak tovább duzzad. Vannak, akik napok óta várakoznak a kánikulai melegben.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője találkozót kezdeményezett a magyar és a szlovák vám- és határrendészet képviselőivel, a helyzet gyors megoldása érdekében. A megyevezető szerdán közösségi oldalán arról számolt be, hogy a záhonyi határállomáson Farkas József dandártábornokkal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével és Gáll József alezredessel, a szabolcsi főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetőjével folytatott munkamegbeszélést a kialakult helyzetről. A találkozón jelen volt Magyarország Ungvári Főkonzulátusának munkatársa is. Kiemelte, hogy már napok óta leveleznek a magyarországi szervekkel, egy kölcsönös beléptetési mechanizmus létrehozásáról, amelyek a határátkelő mindkét oldalon felgyorsítanák a járművek áthaladását és regisztrációját.

A magyar fél tájékoztatása szerin a torlódás legfőbb oka, hogy sok esetben a járműtulajdonosok hiányos vagy hibás iratokat nyújtanak be a vámeljáráshoz. A megnövekedett forgalom miatt az érintett határállomásokon megduplázták a szolgálatban lévő dolgozók létszámát, csak úgy, mint a vám- és határrendészet területén is. Továbbá a záhonyi határátkelőn egy mobil okmánnyellenörző pontot állítottak fel, amely plusz sávot biztosít a vámügyintézéshez. A vámkezelésre váró járművek a kamionsoron várakoznak, amely lehetővé teszi több jármű befogadását és nem akadályozza az általános forgalmat. A határátkelő munkatársai rendszeresen tájékoztatják azokat az utazókat, akik más céllal érkeznek a határállomáshoz. Ezzel egy időben, hogy gyorsítsák az eljárást menetét, a határrendészek szórólapot osztanak ki, amelyekben arról tájékoztatják a várakozókat, hogy milyen iratokat készítsenek elő a vámügyintézéshez. A hőségben a rendőrség munkatársai vizet osztanak az autósoknak. Vészhelyzet esetére ügyeletbe állítottak egy mentőautót is, amennyiben valaki sürgős orvosi ellátásra szorulna.

Viktor Mikita kiemelte, az intézkedések révén közel kétszeresére, napi 542-ről 806 autóra nőtt a regisztrált gépjárművek száma. A kormányzó megjegyezte, a határidő végének közeledtével még fokozódhat a nyomás, ezért egy olyan mechanizmust dolgoznak ki, amely gyorsíthatja az ügyintézés menetét.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás vezetője szerdán délelőtt arról tájékoztatott, hogy szerdán délután felkereste az ungvári határátkelő szlovák oldalát is, ahol egyeztetést folytatott Gerald Tokarral, a szlovák pénzügyőrség kassai regionális kirendeltségének vezetőjével, Milan Hromadkával, a Felsőnémeti határrendészeti kirendeltség vezetőjével és Marek Leskaniccsal, a vámszolgálat vezetőjével, valamint Pavlo Panissal, a Szlovák Köztársaság ungvári főkonzuljával. Ahogy korábban a záhonyi találkozón, a felek itt is a határátkelő munkájának optimalizálásáról tartottak megbeszélést.

Viktor Mikita meghallgatta azokat, akik a vámügyintézésre várakoznak, kiderült, hogy az itt vesztegelők 80 százaléka a lengyel-ukrán határszakaszról jött ide, ahol napokig álltak sorban, mindhiába. Volt, aki azért választotta ezt a határátkelőt, mert azt hallotta, hogy itt rövidebb a várakozási idő, mások azért vannak itt, mert ahol korábban voltak, ott ismeretlen okokból bezárták a határátkelőt. Emiatt mostanra közel 10 kilométeres kocsisor alakult ki a szlovák határállomás kilépő oldalán, és még mindig nem látni a végét, ugyanis folyamatosan érkeznek újabb kilépők.

A találkozón megtudták, ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek a szlovák határrendészek, mint a magyar kollégáik. Lassítja az ügymenetet, hogy az ukrán állampolgárok, hiányos vagy rosszul kitöltött okmányokkal érkeznek a határra. További bonyodalmat okoz, hogy sokan a lengyel hatóságokhoz nyújtották be a vámnyilatkozatot, viszont a határátlépésre a szlovák határt választották. Mindezek jelentősen elnyújtják az ügyintézés időtartamát. Annak érdekében, hogy gyorsítsák az ügymenetet, a határátkelő megnövelt létszámmal dolgozik. A megyevezető megjegyezte, annak érdekében, hogy valamelyest enyhítsék a várakozásból fakadó kellemetlenségeket, a megyei közigazgatás megszervezte, hogy rendszeresen ivóvízzel lássák el a sorban várakozókat. A kormányzó megköszönte a szlovák hatóságok együttműködését és gyors reagálását.

Az egyik sorban várakozó fiatal nő elmondta, már ötödik napja a határátkelő előtt vesztegel, alig halad valamit a sor:

A kárpátaljai vámhivatal sajtószolgálatának közleménye szerint az elmúlt 24 órában munkatársaik a megyei határátkelőin 1221 autót vámkezeltek – közölte a Mukachevo.net. Szerdára virradó éjjel 307 autót léptettek be az országba kedvezményes vámkezeléssel. A megnövekedett igények és a gyorsabb ügyintézés érdekében a kárpátaljai vámhivatal 2022. június 29-től 30-ig kijevi idő szerint 00:00 óráig meghosszabbított az ungvári teherforgalmi, valamint a munkácsi és a nagyszőlősi vámhivatal munkarendjét.

Kapcsolódó cikkünk:

Négy nap alatt 2600 használt személygépkocsit hoztak be Ukrajnába

Ismét engedélyeznék a vámmentes autóbehozatalt bizonyos személyek számára

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó