Zelenszkij utasítást adott a hadkötelesek lakhelyelhagyási korlátozásának eltörlésére

Az ukrán elnök arra utasította az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarát, hogy töröljék el a hadköteles korú férfiak szabad mozgására vonatkozó kedden nyilvánosságra hozott rendeletet, írta a Korrespondnet.

Sajtóértesülések szerint Volodimir Zelenszkij a Valerij Zaluzsnijjal folytatott szerdai megbeszélésen arra utasította az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, hogy töröljék a vezérkara által kidolgozott és elfogadott korlátozó intézkedést. A meg nem nevezett források szerin az ukrán elnök a találkozó során felhívta a figyelmet arra, hogy a lakhelyelhagyási tilalom az állampolgárok alkotmányos jogait sértette volna a hadiállapot ideje alatt. Az államfő az ország védelmi képességének megőrzése mellett az intézkedést visszaküldte átdolgozásra.

A találkozó előzménye, hogy Zelenszkij kedd esti rövid videóüzenetében kitért a nagy felháborodást keltő rendeletre, az ukrán elnök mára berendelte magához a védelmi minisztert, a vezérkari főnököt és a hadsereg főparancsnokát, hogy számoljanak be neki a hadköteles korú férfiak Ukrajnán belüli mozgásának korlátozására vonatkozó intézkedéstervről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lakó- vagy tartózkodási hely elhagyását a területileg illetékes toborzóközpont (korábban hadkiegészítő parancsnokság) által kiállított engedélyhez kötötték volna. A részletekért kattintson a linkre:

Sok a kérdőjel a hadköteles férfiak Ukrajnán belüli mozgásának korlátozásával kapcsolatban

Valerij Zaluzsnij nem sokkal később közösségi oldalán bejelentette, hogy eltörölték a rendelkezést, ugyanakkor nem vetették el véglegesen, csiszolnak rajta.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó