A munkaadó is átnyújthatja a katonai behívót

Ukrajnában a hadköteles személy akár a munkáltatóján keresztül is kaphat behívót, ez esetben utóbbinak arról is gondoskodnia kell, hogy a munkavállaló megjelenjen a hadkiegészítőben.

A részleteket egy ukrajnai ügyvéd, Kirilo Kozak magyarázta el a The Page-nek adott interjújában, írja az unian.ua.

Eszerint az idézés kézhezvételekor a munkáltatónak meg kell fogalmaznia egy rendeletet, amelyben értesíti a hadköteleseket a területi toborzó- és szociális segélyközpontban (volt hadkiegészítő) való megjelenés szükségességéről. Ezt követően a dokumentumról értesítenie kell azokat, akikre ez vonatkozik, valamint gondoskodnia kell a megjelenésükről. Ha nem jelennek meg, arról értesítenie kell a toborzó központot.

A munkáltató két esetben nem kézbesítheti a behívót: ha a dolgozó alapos indokkal van távol, például betegszabadságon. A második lehetőség, hogy a munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban nem kézbesíti az idézést. Ebben az esetben is köteles a munkáltató értesíteni a toborzóközpontot.

Ezek természetesen átmeneti intézkedések. Ha a hadkiegészítő be akar idézni egy személyt, ez nem jelent számára akadályt, más úton értesíti ki a hadköteles személyt – magyarázta az ügyvéd.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó