Fedél nélkül maradhatnak az ukránok – a parlament betiltaná a krizotilpalát

Az ukrán parlament illetékes bizottsága második olvasatban jóváhagyta a közegészségügyi rendszerről szóló 4142. számú törvénytervezetet. E dokumentum szerint betiltanák a krizotil-azbesztből készült palát Ukrajnában.

Petro Pozsarko, az Ukrán Krizotil Szövetség ügyvezető igazgatója szerint a törvénytervezet elfogadása esetén megsemmisül az azbesztcement ipar, amely a Kazahsztánból importált krizotil-azbeszt fő felhasználója olyan szükséges termékek gyártásánál, mint a pala, a síklemez és a csövek.

Ugyanakkor Ukrajnában mintegy 60 százalékban palatetők fedik az épületeket, ami több mint egymilliárd négyzetmétert tesz ki.

„Ebben a kritikus helyzetben a bizottság a legelérhetőbb és legkeresettebb anyag betiltását javasolja. Szükségesnek tartjuk olyan feltételek biztosítását, amelyek ki tudják elégíteni a lakosság többszörösen megnövekedett igényeit, illetve időt hagynak az ipar fejlesztésére” – fejtette ki Pozsarko.

Hozzátette, az azbeszt valamennyi fajtájának kitermelésére, előállítására és felhasználásának betiltására vonatkozó folyamatok az Európai Unió területén több mint egy évtizedig tartottak, azokat az egyes országok társadalmi-gazdasági helyzetének figyelembevételével hajtották végre.

„Az ősz előestéjén rendkívül nehéz a helyzet a palaellátással, hiszen nagyon kevés a hazai termelés. Ivano-Frankivszkban egyetlen gyár működik az egész országra, a kramatorszki ugyanis felfüggesztette munkáját. A helyzetet súlyosbítja, hogy az agresszor országok felől megszűnt a behozatal. Tavaly kidolgoztuk a kazahsztáni palaszállítás lehetőségeit, jelenleg nincs más forrása az országnak. A háború előtti palapiac tervezett volumene 2022-ben 4,5 millió lap volt. A jelenlegi helyzet alapján Ukrajnában a kereslet legalább duplájára nő és eléri a 9 milliót.

Ennek eredményeként akut palahiány alakulhat ki.

Az emberek a használt lapokat is újrahasznosítják, hogy a tél beállta előtt befoltozzák a megrongálódott tetőket. Ráadásul napjainkban a pala a legolcsóbb tetőfedő anyag Ukrajnában” – fejtette ki véleményét Tarasz Kosztovjat, a Kramatorszk sifer Kft. kereskedelmi igazgatója.

Mint ismert, 2021-es felmérések alapján az ukránok 79 százaléka nem támogatja vagy nem tud dönteni a pala ukrajnai betiltásának kérdésében.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó