Kijev: Moszkva manipulál, „tárgyalni” csak a fronton lehet

Kijevben fenntartással fogadták és kritikával illették Gerhard Schröder volt német kancellár szavait, miszerint az orosz vezetés tárgyalással zárná le az Ukrajna ellen indított háborúját. Az ukrán elnöki hivatal vezetőjének helyettese szerint jelenleg csak a fronton lehet szó “tárgyalásokról”.

A Vlagyimir Putyin barátjaként számon tartott volt német politikus egy szerdán ismertetett interjúban elmondta, hogy az orosz elnöknél tett újabb látogatásáról azt a “jó hírt” hozta, hogy a Kreml tárgyalásos megoldást akar.

A háború első szakaszában, márciusban voltak már tárgyalások, például Isztambulban, török közvetítéssel, és Isztambul továbbra is nagyon segítőkész. Ezt mutatja az orosz támadás miatt Ukrajnában rekedt gabona tengeri szállításáról Törökország és az ENSZ részvételével kidolgozott ukrán–orosz megállapodás – tette hozzá Gerhard Schröder a Stern című német hírmagazinban közölt interjúban.

Ezt a megállapodást “talán lassan tűzszünetté lehet fejleszteni” – közölte Schröder. Kiemelte, hogy az orosz kormány részéről hiba volt háborút indítani Ukrajna ellen, mert a két ország közötti viszonyban “igazán fontos problémák” tárgyalással is rendezhetők.

Ehhez mindkét félnek engednie kell, és nem szabad eleve “békediktátumnak” minősíteni minden olyan megállapodást, amelyben Kijev engedményeket tenne. Így például “abszurd” az az elképzelés, hogy Ukrajna visszaszerzi a 2014-ben Oroszországhoz csatolt Krím-félszigetet, amely a tatár kisebbséget leszámítva amúgy is orosz lakosságú terület. Az Moszkva által elutasított ukrán NATO-csatlakozás ügyében is lehetséges a békés megoldás, hiszen maga Volodomir Zelenszkij ukrán elnök is azt az álláspontot képviseli, hogy vannak alternatívák, köztük az osztrák mintájú fegyveres semlegesség – sorolta Gerhard Schröder.

Szavait az ukrán fővárosban kritikával illették. Az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) dezinformáció-ellenes központjának megítélése szerint Schröder csak az orosz narratívákat terjeszti, aminek célja a közvélemény manipulálása. Szerintük a volt német kancellár hozzájárul ahhoz a hamis képhez, miszerint Moszkva a béke pártján állna, ami álszent dolog, hiszen Moszkva indította meg a véres háborút.

Volodimir Zelenszkij államfői hivatalának egyik helyettese is megszólalt az interjú kapcsán. Igor Zsovkva kijelentette, jelenleg a fegyverek “tárgyalnak” a fronton, s ameddig Ukrajna nem állítja vissza legalább a február 24-i határokat, semmi értelme nincs a diplomáciának.

Korábban hasonló álláspontot fogalmazott meg az RNBO vezetője is:

Danilov “Putyin hasznos idiótáiról” beszélt

 

Forrás:
KISZó/Unian

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó