Létminimum – meg lehet-e élni 2600 hrivnyából

Júliusban a hivatalosan megállapított létminimum 2600 hrivnya volt. A szociálpolitikai tárca vezetője szerint valójában ennek két és félszereséből lehet megélni.

A reális megélhetési minimum legalább két és félszerese a megállapítottnál – jelentette ki Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter.

„Számításaink szerint (a létminimum) mintegy 2,6-szerese a meghatározottnak, azaz körülbelül 6,5 ezer hrivnya. De ebben a kérdésben a háztartásokat kell figyelembe venni” – állította a miniszter. Zsolnovics hozzátette: egyedülálló személynek körülbelül 6000 hrivnyára van szüksége, hogy fizesse a bérleti díjat, lakbért, a kommunális szolgáltatásokat. Családok esetében, a háztartásokban élők számának megfelelően az egy főre eső költségek csökkennek.

A tárcavezető rámutatott, a létminimum összegének tervezett emelése decemberben esedékes. Az elkövetkezendő évre a szociális minisztériumnak egyelőre nincs előrejelzése. Mindent egybevetve Zsolnovics úgy véli, hogy a létminimum megállapításának rendszere megérett a reformra.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó