Botrány: Mivel vádolják az Ukrán Fegyveres Erőket?

Az Amnesty International emberi jogi szervezet jelentést tett közzé, amelyben azt állítja, hogy az ukrán hadsereg veszélyezteti a polgári lakosságot, mivel állításuk szerint bázisokat hoznak létre lakónegyedekben, kórházakban, iskolákban és magtárak közelében.

Ukrán politikusok, diplomaták és bloggerek szinte egyöntetűen elítélték az emberi jogi jogvédők következtetéseit. A jelentés készítőit azzal vádolják, hogy szándékosan vagy akaratlanul összejátszanak az orosz propagandával.
„A jelentés szerint Ukrajna taktikája megsértette a nemzetközi humanitárius jogot azáltal, hogy polgári objektumokat katonai célpontokká változtatott. Az ezt követő orosz csapások következtében lakott területeken polgári lakosok vesztették életét, és polgári infrastruktúra megsemmisült” – áll a jelentésben.

A jogvédő szervezet szakértői áprilistól júliusig ellenőrizték az orosz támadások helyszíneit Harkiv és Mikolajiv térségében, valamint a Donbászban, túlélőket és szemtanúkat kérdeztek meg, valamint műholdfelvételeket tanulmányoztak, s arra jutottak, hogy “az ukrán erők lakott területekről hajtottak végre csapásokat, és a régiók 19 városában és falvaiban lakóépületekben is állomásoztak”. Ezenkívül 22 iskolában vagy az Ukrán Fegyveres Erők személyzetét, vagy ukrán katonai felszereléseket és fegyvereket találtak.

Az Elnöki Hivatal a vádakra reagálva kijelentette, hogy az ukránok életét csak az orosz hadsereg fenyegeti, az Amnesty International nyilatkozata pedig nem más, mint Oroszország Ukrajna ellen indított hiteltelenítő kampánya.

“Oroszország ma, ügynökeinek teljes hálózatát felhasználva, minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy a nyugati társadalmak szemében lejárassa az Ukrán Fegyveres Erőket, és megzavarja a fegyverellátást. Kár, hogy ebben a dezinformációs és propagandakampányban olyan szervezet is részt vesz, mint az Amnesty International”

– mondta Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felháborítónak és igazságtalannak tartja az Amnesty International kijelentését. “Az Amnesty International ezen magatartása nem arról szól, hogy megtalálja és elmondja a világnak az igazságot. Hanem arról, hogy hamis egyensúlyt teremtsen a bűnöző és az áldozat között, egy olyan ország között, amely ezrével pusztítja el a civil lakosságot és egész városokat, és egy olyan ország között, amely kétségbeesetten védekezik, megmenti népét és egy egész kontinenst. Hagyjanak fel a hamis kép kreálásával, amelyben egy kicsit mindenki bűnös. Inkább közöljék az igazságot arról, hogy mi ma Oroszország” – hangsúlyozta Kuleba.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó