Kucsma: Nem hiszem, hogy a háború hamar véget ér

Ukrajna Oroszország elleni háborúja nem ér véget egyhamar, annak időtartamát számos tényező befolyásolja. Leonyid Kucsma Ukrajna második elnöke a BBC Ukraine-nak adott interjújában értékelte a háborút.

Először is nem kell abban reménykedni, hogy Putyin hamarosan meghal. Hogy a szankciók hamarosan megölik Oroszország gazdaságát. Vagy hogy egy orosz állampolgárok hirtelen háborúellenes tüntetésre gyűlnek. Semmi ilyesmi nem fog történni. Ukrajnának harcolnia kell és mindent a csatatéren kell eldöntenie… Nem hiszem, hogy a háború hamarosan véget ér, ahogy Putyin lázasan sereget gyűjt a börtönökben és fegyvereket a keleti autokráciákban, azt mutatja, hogy még mindig ki akar erőszakolni valamilyen „győzelmet” – nyilatkozta Kucsma.

Megjegyezte: a civilizált világban a konfliktusokban általában próbálnak mindenki számára előnyös megoldást találni – amikor ilyen vagy olyan mértékben mindenki nyer, és nincsenek “egyenes” vesztesek, Ukrajna és Oroszország esetében azonban nem ez a helyzet. Mert az oroszok által elkövetett sok gazság után Ukrajna nem fog kompromisszumot kötni.

Kucsma szerint Ukrajna most a nyugati fegyverek érkezésében, Oroszország pedig a további mozgósításban és a gazdaság hadi állapotra való átállásában reménykedik. Az ex-elnök úgy véli, hogy a háború lefolyását és időtartamát befolyásolja az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadásának eredménye délen és Herszon felszabadítása, az orosz gáz nélküli hideg időszak közeledése, a nyugati politikai válságok és választások kilátásai, valamint az, hogy az “átlag európai” ember nem hajlandó drámai mértékben feladni a kényelmét és a jólétét.

Kucsma továbbá nem hiszi, hogy az Orosz Föderáció stratégiai nukleáris fegyvereket tud használni. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy a Kreml taktikai atomfegyvereket is bevethet, fejtette ki többek között.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó