Részletek a nagydobronyi Molotov-koktélos támadással kapcsolatban

Egy eddig ismeretlen elkövető gyúlékony folyadékkal töltött palackot dobott a Nagydobronyi kistérség polgármestere, Nagy Ferenc házának udvarára augusztus 5-én, a késő esti órákban. Az esetről több kárpátaljai hírportál is beszámolt. A térfigyelő kamera felvétele szerint egy elkövető volt, a támadáskor a polgármester és családja éppen nem tartózkodott otthon. A tüzet a szomszédok oltották el, ők értesítették a polgármestert is, sem anyagi kár, sem személyi sérülés nem történt. Az ügyben ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség.

A polgármester szombaton este a Nagydobrony online nevű Facebook-oldalon egy videót tett közzé, amiben beszámolt a történtekről, ahogy ő fogalmazott: „szeretné elejét venni annak, hogy a lakosok körében bármiféle alaptalan spekulációk, hiteltelen információk terjedjenek”. A videóban elmondta, hogy pénteken az esti órákban egy férfi lopakodott a kapujához, majd egy Molotov-koktélt dobott a ház udvarára, a polgármester feltevése szerint azzal a céllal, hogy felgyújtsa az udvaron álló személyautót.

„Az elkövető nem járt sikerrel, viszont magát sikerült felgyújtania, így égő lábbal elfutott a helyszínről. Hogy nem történt komolyabb baj, az a szomszédaimnak köszönhető, akik gyorsan reagáltak a történtekre, így nem terjedt tovább a tűz” – ecsetelte Nagy Ferenc.

A polgármester megjegyezte, hogy a szombati nap folyamán több ukrán nyelvű hírportál is hírt adott az esetről, ezekben a beszámolókban feltételezett elkövetőkről is írtak. Ezzel kapcsolatban Nagy Ferenc kiemelte, hogy a szóban forgó hírportálok nem keresték meg, így a megjelent cikkek tartalmát, sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánja.

A támadás hátterével kapcsolatban kitért arra, hogy az utóbbi időszakban kizárólag a Nagydobronyi Erdészet vezetőivel keveredett konfliktusba, állítása szerint ebbe az irányba elindult a nyomozás is.

– Az utóbbi hetekben azon dolgoztunk, hogy az állam által felkínált feltételekkel és kedvezményes áron juthassanak téli tüzelőhöz a kistérség lakosai. De ez elé az erdészet folyamatosan akadályokat gördített – fogalmazott. Felhozott egy tavalyi példát, amikor is elmondása szerint többen is igényeltek kedvezményes áron tűzifát a helyi erdészettől, de azt nem szállították ki az igénylőknek. Végül a polgármester közbenjárására az elmúlt héten kapták meg a tüzelőt azok, akik még tavaly októberben kifizették az árát. Nagy Ferenc a történtek kapcsán megkereste a járási, a megyei erdészet vezetését, valamint Viktor Mikita kormányzót, akivel személyesen konzultált ebben az ügyben. „Ennek eredményeként megtörténtek a személycserék az erdészet élén. Feltételezéseim szerint ez nem tetszett néhány érdekcsoportnak, és azért tartunk most itt” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: a nyomozás majd mindent kiderít.

Nagy Ferenc a videó végén kiemelte, hogy a történtek után a helyi lakosok közül többen is biztosították a támogatásukról, ami arra ösztönzi, hogy folytassa a megkezdett munkát.

„A történtek nem ijesztettek meg, nem hátrálok meg” – jelentette ki Nagy Ferenc, aki megköszönte a nagydobronyi, a kisdobronyi és a csongori polgárőrök gyors reakcióját, a rengeteg támogatást, biztatást, amit a lakosoktól és a rendvédelmi szervektől kapott.

– Ez megerősített abban, hogy ezért a közösségért érdemes tovább dolgozni – húzta alá a polgármester.

Az esetről a TV21 Ungvár híradója is beszámolt:

Forrás:
KISZó/Kimelt kép: TV21 Ungvár

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó