Magyarország újabb oltóanyag-szállítmánnyal segíti Ukrajnát

Magyarország nagy összegű gyermekoltóanyag-szállítmányt adott át Ukrajnának, így biztosítva a kiskorúak átoltottságát.

Varga Brigitta

A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően az immunizációs program keretében a magyar kormány a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatással, valamint a Vöröskereszt megyei szervezetével együttműködve 2017 és 2021 között több mint 500 millió forint értékben adományozott vakcinát Ukrajnának. Az előzetes felmérést a megyei közigazgatás egészségügyi főosztálya végezete, a küldeményt Magyarország Ungvári Főkonzulátusa juttatta célba. A program azonban nem ért véget, ugyanis Magyarország Kormánya vállalta, hogy 2022-ben a program keretében fertőző betegségek megelőzésére szolgáló, az ukrajnai és kárpátaljai igényeknek megfelelő, az Európai Unióban gyártott, bevizsgált és ukrajnai hivatalos engedéllyel rendelkező oltóanyagot szállít Kárpátaljára az ott élők egészségének megóvása érdekében. Ez alkalommal 6000 adag vakcina került átadásra, melynek értéke mintegy 8 millió forint.

– A gyermekbénulástól kezdve a mumpszon át különböző fertőző betegségek gyógyításához szükséges vakcinákból összesen 111 700 darabot adtunk át Kárpátaljának, Ukrajnának. Mindig annyit, amennyit a hatóságok az adott periódusban kértek tőlünk, és mindig azt, amire éppen szükség volt, jegyezte meg Bacskai József ungvári magyar főkonzul.

Az adományt Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója vette át.

– Fontos számunkra, hogy Kárpátalja lakossága védelmet kap ezen oltások által. Magyarországtól az immunizációs program keretében ma mintegy 6 ezer adag oltóanyagot kaptunk.

A vakcinákat a megyei infektológiai kórházba szállítják tovább, majd Kárpátalja egészségügyi intézményei között arányosan osztják el, s azokat ingyen, nemzetiségtől függetlenül adják majd be a gyerekeknek. A belső ukrajnai menekültek gyermekei az itt élőkhöz hasonlóan szintén részesülnek ezekből a védőoltásokból, mondta a megyei közigazgatás elnöke.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó