Lesz elég gáz a lakosság számára

Ukrajna nehéz tél elé néz, ugyanakkor a rendelkezésre álló gáztartalék elegendő arra, hogy fedezni tudjuk a teljes lakossági fogyasztást, különösképp a távfűtés zavartalan biztosításához – mondta Olena Zerkal ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója a Novoje Vremja című lapnak adott terjedelmes interjújában.

A korábbi külügyminiszter-helyettes kiemelte, hogy biztosítani tudják a zavartalan lakossági gázellátást, elrendelik a nagyobb ipari fogyasztók ellátásának korlátozását. Mint mondta, ez elsősorban a nagy gázigényű műtrágyagyártókat érinti. Megjegyezte, jelenleg műtrágyából elegendő tartalékkészlet áll rendelkezésre, így az ágazat számára nem jelentene gondot, ha számukra mennyiségi korlátozásokat vezetnek be.

Az energiaügyi miniszter tanácsadója utalt arra is, hogy a nyugat-európai országokban már a lakosság számára is megszorításokat vezettek be. Magyarországot hozta fel példaként, ahol az átlagon felül fogyasztók a gázért hétszeres árat kell, hogy fizessenek.

Zerkal szerint a lakossági fogyasztók nagyon keveset fizetnek a gázért – Európában Ukrajnában a legalacsonyabb a tarifa. Emlékeztetett arra, hogy a parlament korábban rögzítette a gáz árát, ezzel együtt is a polgároknak meg kell tanulniuk az energiát tudatosabban felhasználni.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó