Magyarországi önkéntesek adománya Csongornak ● Kárpáti Igaz Szó

A budapesti önkéntesek lelkes csoportja, az Utazó Ficak a háború kitörése óta lehetőségeihez mérten látogatja vidékünket, és amiben tud, segít. Tavasszal játékokat és gyermekbútorokat hoztak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán elszállásolt menekült családoknak Beregszászba, júniusban a Szolyvai Gyermekotthont keresték fel szintén gyermekbútorokkal a napokban pedig Csongorra érkeztek. A program nyitott, bárki csatlakozhat hozzájuk így az utazó önkéntesek összetétele mindig változik. Mostani útjukra a Budapest Bike Maffia tagjai kísérték el őket, ugyanis az egyesület számlájára a befutott támogatások egy részét szerették volna kiemelten hasznos, ukrán menekülteket segítő programok között szétosztani. Fogl Éva – a Bike Maffia vezetőség tagja – kereste meg az Utazó Ficak szervezőit, hogy szívesen támogatnának egy olyan programot Ukrajnában, amely hosszabb távú felkarolása nyújt. A Bike Maffia fő tevékenységi köre a Magyarországon élő hajléktalan emberek segítése, ám a befutott adományoknak köszönhetően az elmúlt hónapokban számos, Magyarországra menekült családot támogattak.

Hegedűs Csilla

– Baksa András, Csongor elöljárója a korábbi látogatásunk alkalmával azt mondta nekünk, ne halat hozzunk, hanem hálót. Ez a mondat azóta is célunk, segíteni úgy, hogy az a helyi szervezet terveibe beilljen. Csongoron a helyi gyerekeknek naponta egyszer meleg ételt szeretne biztosítani a vezetés, ám ehhez étkező bútorok kellenének. Ahogy visszamentünk Budapestre, hozzáláttunk a szervezéshez, ami mára forrta ki magát – mondta Bozó Zsuzsa önkéntes. – Én már régóta foglalkozom jótékonykodással. Elmondhatom, hogy a mostani egy nagyon különlegesre sikerült út lett. Megható, óriási szeretettel fogadtak bennünket Baksa András elöljáró fantasztikus közösségösszetartó varázsának köszönhetően.

Láthattuk a helyi gyermekkórus műsorát, köszöntött bennünket s a helyi vezetés is, amit nagy megtiszteltetésnek tartottunk. Nagy Ferenc polgármester a falu helyzetéről, majd Nagy Sándor igazgató az iskola történetéről mesélt. A helyi töltött káposztát azóta is emlegetjük a bográcsgulyással együtt. Talán mert a helyi polgárőrökkel együtt költöttük el. Ha nem lenne háború, akár azt is mondhatnánk, hogy egy falunapra érkeztünk. Most azon sem kellett idegeskednünk, hogy hogyan rakunk össze néhányan jó pár asztalt és széket, készen leszünk-e mindezzel időben, mert nagyon sok helyi önkéntes csatlakozott és segített az összeszerelésben – tette hozzá az önkéntes.

Zsuzsa elmondta, mostani útjukkal három céljuk volt, vagyis három programmal érkeztek: elsőként a csongori iskola étkezőjének berendezése, amit teljes mértékben a Bike Maffia támogatott. Továbbá a református ifjúsági ház játszószobájának bebútorozása, amit a texasi Alex Davern magánszemélyként szponzorált, illetve a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyűjtésének köszönhetően egy kisbusznyi adományt hoztak a Munkácsi Venezia Önkéntes Hub részére.

A tervek szerint ennek egy része harkovi gyerekekhez kerül, a szállítás már folyamatban van a munkácsi központból.  A Nagydobronyi Gyermekotthonba is ellátogattak, és természetesen oda sem üres kézzel érkeztek: szintén a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyűjtése jóvoltából egyedi kis hátizsákokat vittek az ott élő gyermekeknek. Az egységcsomagok tanfelszerelést rejtettek magukban (zsírkréta, ceruza, színező stb.), emellett üdítőket, higiéniai eszközöket adományoztak az otthonnak.

– Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Református Szeretetszolgálatnak, Pocsainé Tövissi Tímeának és Katona Viktóriának, akik segítették az utunkat, a beregszászi konzulátus pedig könnyített határátlépéssel segítette az önkéntes csapat beutazását. Szeretnénk megköszönni a csongori Bethesda szenvedélybetegeket mentő missziónak a szállást, Baksa Andrásnak és a hivatal minden dolgozójának a vendéglátást. Ami pedig a közeli jövőt illeti, egy biztos: nem állunk le. A Nagyszőlősön lévő mentálisan sérült férfiak intézetébe nemrégiben több mint harminc sérült kisfiú érkezett, az ő szobájukat szeretnénk berendezni, új ágyakat tervezünk vinni és egyéni ajándékcsomagokkal akarjuk meglepni őket. Nagyon reméljük, hogy a terveink sikerülnek, és tovább támogathatjuk az arra rászorulókat.

Az Utazó Ficak is segít │KISZó-háttér

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó