Nagyon veszélyes, ami a zaporizzsjai atomerőmű körül zajlik

Az utóbbi napokban többször is lőtték a zaporizzsjai atomerőművet – szombaton is érkeztek ilyen jelentések –, a felek egymást hibáztatják, a növekvő kockázat miatt Európa legnagyobb atomerőművének ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitték. Kijev szerint Moszkva szándékosan teremt nukleáris veszélyhelyzetet, amivel zsarolna kívánja a világot.

Egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot a zaporizzsjai erőmű – közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén New Yorkban. A NAÜ szakértői előzetesen megállapították, hogy nincs közvetlen biztonsági fenyegetés a tüzérségi támadások vagy más katonai műveletek következtében. Ez azonban bármikor megváltozhat – hangsúlyozta Grossi.

Zelenszkij: A világon senki sem érezheti magát biztonságban amikor a zaporizzsjai atomerőművet lövik

A héten újból lövések érték Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét. A felek egymást hibáztatják a kialakult helyzetért. Vlagyimir Rogov, az ukrajnai Zaporizzsja megye Moszkva-barát regionális katonai és polgári közigazgatásának képviselőjének állítása szerint az ukrán fegyveres erők rakétavetőkkel, nehéztüzérséggel és drónokkal kíséreltek meg csapást mérni az atomerőműre. Ukrajna ugyanakkor Oroszországot vádolja az elfoglalt erőmű lövetésével. A kijevi kormány képviselői szerint az oroszok haditechnikát telepítettek az erőmű területére, ami hatalmas kockázatot jelent és teljességgel megengedhetetlen.

Grossi felszólította Moszkva és Kijev képviselőit az ENSZ BT-ben, hogy minél előbb tegyék lehetővé nemzetközi szakemberek helyszíni szemléjét.

– Személyesen is készen állok e misszió vezetésére – húzta alá a NAÜ főigazgatója. Hozzátette, hogy a NAÜ szakértőinek jelenléte nélkül nem tudnak fontos tényeket tisztázni. Egyelőre továbbra sem tisztázott, hogy az ENSZ-szakértők csoportja elindulhat-e a létesítményhez.

– Egy, a csatatér kellős közepén álló erőműről beszélünk – mondta ezzel kapcsolatban Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő. Kiemelte, hogy mindez jelentős biztonsági kockázatokat jelent a világszervezet munkatársaira nézve is.

António Guterres ENSZ-főtitkár a harctevékenység leállítását sürgette az atomerőmű térségében. – A létesítményt nem szabad semmiféle katonai műveletre használni – mondta Guterres, és egy demilitarizált övezet kialakítását szorgalmazta a térség biztonsága érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolja Oroszországot, hogy az egész világ fenyegetésére használja az atomerőművet, s ismételten az orosz csapatok visszavonulását és a létesítmény feletti ukrán ellenőrzés visszaállítását követelte Európa biztonsága érdekében.

Felmerült, hogy az oroszok leakarják csatlakoztatni az erőművet az ukrajnai energetikai rendszerről, s azt teljesen a megszállt területek és a Krím energiaellátásának szolgálatába állítanák.

Energoatom: nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó